Compania a anunțat că a selectat câteva zeci de clienți din acest sat care vor fi primii români ce vor participa la acest proiect de importanță națională pentru viitorul încălzirii sustenabile din România. Instalațiile acestora nu vor fi modificate, ci doar verificate, iar apoi compania le va opri temporar alimentarea cu gaze și le va conecta butelii ce conțin un amestec gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). Volker Raffel, CEO-ul E.ON România, ne-a confirmat recent că în iulie va începe testarea amestecului cu hidrogen ”în condiții reale”.

Hidrogenul, testat acasă la un director al companiei

Primele teste de acest fel din țară au fost deja realizate în poligonul de instruire al companiei, dar și acasă la unul dintre șefii Delgaz Grid.

„După cum am observat la mine acasă, nu este nicio diferenţă între flacăra dată de alimentarea cu gaze naturale şi cea cu amestec de hidrogen și gaze naturale. Putem găti la aragazele noastre folosind şi hidrogen și putem produce apă caldă şi căldură în anotimpul rece folosind aceeași centrală. Practic, confortul nostru poate fi același cu cel dat de gazele naturale. Este important să reținem că utilizarea acestui amestec ajută la reducerea emisiilor de carbon, deci la un mediu înconjurător mai puțin poluat, conform valorilor indicate de analizorul de gaze arse. Un aspect deosebit de important este faptul că utilizarea amestecului este la fel de sigură ca şi cea a gazelor naturale”, a declarat Anca Evoiu, director general adjunct al Delgaz Grid.

Practic, testele de la Dârlos vor demonstra că amestecul se poate folosi fără probleme pe actualele conducte și aparate de gaze naturale. Ele vor dura câteva ore, după care oamenii vor fi reconectați la rețea.

Testarea în condiții reale la clienți reprezintă prima parte din etapa a 2-a a proiectului 20HyGrid, lansat în premieră în România în toamna lui 2022. În luna august urmează probe în a doua localitate selectată de companie, respectiv Gornești din județul Mureș – care devine prima localitate din România cu rețea din oțel ce va fi testată (rețeaua din Dârlos este din polietilenă).

De ce să înlocuim metanul cu hidrogen

De ce am folosi hidrogen în loc de metan – adică ”de gaze naturale”? Pentru că poluează mai puțin (sau deloc), în vreme ce metanul este cel mai important gaz cu efect de seră. Există multe tipuri de hidrogen, nu toate nepoluante. Ideal pentru mediu este hidrogenul verde, produs prin electroliză folosindu-se energie regenerabilă și care, în principiu, nu are amprentă de carbon. Teoretic, nu ar trebui să existe niciun impediment tehnic pentru ca prin rețelele de gaze să circule acest hidrogen verde, amestecat cu metanul; practic, este mai complicat, mai ales în condițiile rețelei din România.

Trebuie văzut și ce se întâmplă în rețelele reale, în racordurile de gaze și la aragaz și chiar și la sobele pe gaz – practic, la orice tip de aparat care ar putea fi conectat la rețeaua de gaze din România. În teorie, la un amestec cu o proporție de 20-30% hidrogen nu ar trebui să fie modificări relevante pentru consumatori și pentru infrastructură (lucrurile stau diferit la procente mai mari). Germania a testat și ea recent folosirea unui amestec cu 20% hidrogen în rețelele de gaze, tot într-un proiect pilot.

Sursa foto: Delgaz Grid/Facebook