Parcul fotovoltaic de la Călugăreni se întinde pe o suprafaţă de 88 de hectare şi are aproximativ 120.000 de panouri fotovoltaice. Cu o capacitate instalată de 63 MW şi o producţie de energie electrică anuală de aproximativ 99 GWh, centrala fotovoltaică este cea mai mare de până acum din portofoliul fotovoltaic al Enel. Proiectul a fost cumpărat în 2021 de la compania greacă Mytilineos.

Astfel, Enel Green Power România a atins o capacitate de aproximativ 100 MW a parcurilor sale fotovoltaice, după punerea în funcţiune a centralei de la Călugăreni, şi de aproximativ 600 MW capacitate totală instalată în centralele de generare de energie eoliană şi fotovoltaică în România. Până în 2050, Enel intenționează să fie o companie de energie 100% regenerabilă.

Noul parc dispune de cea mai nouă tehnologie fotovoltaică şi produce energie verde prin intermediul a aproximativ 120.000 de panouri bifaciale de tip monocristalin, model JA Solar 540 şi 535 W, cu o durată de viaţă de 30 ani, pe care o injectează în reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice cu ajutorul a 248 de invertoare.

Centrala fotovoltaică este conectată la reţeaua de înaltă tensiune (110 kV) a operatorului de distribuţie concesionar E-Distribuţie Muntenia, iar producţia de energie estimată va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 112.387 de tone pe an. Proiectul fotovoltaic permite şi adăugarea unor capacităţi de stocare a energiei.

Compania operează parcuri fotovoltaice cu o capacitate de aproximativ 100 MW în judeţele Dolj, Giurgiu şi Prahova, şi are în lucru proiecte similare aflate în diverse stadii de dezvoltare. Enel Green Power România a investit 1,13 miliarde de euro de la înfiinţarea să, în 2007. În 2022, Enel Green Power România a produs 1,24 TWh de energie regenerabilă.

Enel Green Power, parte a Grupului Enel, dezvoltă şi operează centrale de energie regenerabilă la nivel mondial şi este prezentă în Europa, America, Asia, Africa şi Oceania.

Sursa foto: Enel Green Power Romania