Conform datelor Institutului Național de Statistică, în clipa de față în România sunt 8 milioane de autoturisme înmatriculate în circulație. Dintre acestea, 31.271 sunt electrice și mai puțin de 2,5 milioane sunt Euro 5 și Euro 6. Pe de altă parte, una din zece mașini personale sunt non-euro.

Peste 2,4 milioane de autoturisme sunt mai vechi de 20 de ani, arată datele INS, iar aproximativ 4 milioane au între 10 și 20 de ani. Doar un sfert de milion au mai puțin de 2 ani și în jur de 450.000 au între 2 și 5 ani. De asemenea, aproape jumătate sunt pe motorină (media europeană este de 42%).

În plus, parcul de mașini vechi crește constant. În trimestrul II 2023, ponderea înmatriculărilor noi de autoturisme second-hand importate a fost în continuare una foarte mare: două treimi din înmatriculările noi de autoturisme.

În același timp, conform datelor ACEA (asociația producătorilor europeni de automobile), avem cea mai redusă rată de motorizare din UE. În România, la nivelul lui 2021, erau 396 de autoturisme la mia de locuitori, față de o medie europeană de 567. Trebuie precizat însă că Bulgaria lipsește din acest raport.

La vârsta medie a parcului de autoturisme suntem totuși depășiți de Grecia și Estonia, chiar dacă nu stăm foarte bine. 15,1 ani este vârsta medie a unei mașini personale din România, conform datelor ACEA.

Sursa foto: Dmitry Kalinovsky / Shutterstock