Va trebui să fie „dublată producţia de electricitate” pentru ca tranziţia energetică să aibă succes, a precizat ministrul suedez al Mediului, Romina Pourmokhtari, potrivit căreia "energia nucleară va trebui să reprezintă o mare parte din această majorare".

Concret, Suedia va avea nevoie de echivalentul a zece noi reactiare nucleare convenţionale până în 2045, potrivit estimărilor guvernului de dreapta.

Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul de la Stockholm a decis să întreprindă o reformă care îi permite să elimine limita actuală vizând un maxim de zece reactoare nucleare care sunt autorizate să funcţioneze în Suedia, precum şi obligaţia ca noile reactoare să fie construite pe locul unde sunt amplasate vechile unităţi. Proiectul de reformă va fi examinat de Parlamentul suedez la toamnă.

În prezent, în Suedia funcţionează şase reactoare la trei centrale nucleare diferite, puse în serviciu în perioada 1975-1985. Mai multe alte reactoare au fost oprite începând din 1999 ca urmare a unui referendum din 1980 în care cetăţenii suedezi s-au pronunţat în favoarea unui abandon progresiv al energiei nucleare.

Însă Suedia are probleme în a găsi surse alternative viabile de energie pentru a înlocui energia nucleară, în condiţiile în care sursele regenerabile nu sunt încă în măsură să îi acopere în întregime nevoile. În prezent, energia din surse nucleare reprezintă 30% din electricitatea utilizată în Suedia.

Miercuri, guvernul de la Stockholm a subliniat de asemenea importanţa cooperării internaţionale în materie de "dezvoltare de cunoştinţe" şi de "utilizare mai eficientă a resurselor" în acest domeniu.

Energia nucleară este o alternativă cu emisii reduse de carbon la combustibilii fosili şi reprezintă o componentă esenţială a mixului energetic în 13 dintre cele 27 de state membre ale UE, având o pondere de aproape 26 % din energia electrică produsă în UE, conform datelor publicate pe site-ul Parlamentului European.

În România, există două unităţi nucleare, la Cernavodă, care asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al ţării şi 36% din energia fără emisii de CO2.

Sursa foto: Pexels