Pânzele WindWings sunt concepute pentru a reduce consumul de combustibil și, prin urmare, amprenta de carbon a transportului maritim.

Se estimează că această industrie este responsabilă pentru aproximativ 2,1% din emisiile globale de dioxid de carbon (CO2).

Călătoria inaugurală a navei Pyxis Ocean, din China până în Brazilia, va reprezenta primul test real al pânzei WindWings și o oportunitate de a evalua dacă întoarcerea la modul tradițional de propulsie a navelor ar putea fi calea de urmat pentru transportul de mărfuri pe mare.

Lăsate în jos atunci când nava se află în port, aripile se deschid atunci când se află în largul mării. Acestea au o înălțime de 37,5 m și sunt construite din același material ca și turbinele eoliene, pentru a fi mai durabile.

Dacă o navă poate fi purtată de vânt, în loc să se bazeze exclusiv pe motor, se estimează că, în cele din urmă, emisiile de carbon vor fi reduse cu 30%.

Jan Dieleman, președintele Cargill Ocean Transportation, a declarat că industria se află într-o "călătorie spre decarbonizare". El a recunoscut că aceasta nu este soluția unică ce va rezolva problema poluării, dar a spus că tehnologia WindWings demonstrează cât de repede se schimbă lucrurile.

"În urmă cu cinci, șase ani, dacă întrebai oamenii din domeniul transportului maritim despre decarbonizare, ei ar fi spus: "Ei bine, va fi foarte dificil, nu cred că acest lucru se va întâmpla prea curând"", a declarat el pentru BBC.

Pyxis Ocean va avea nevoie de aproximativ șase săptămâni pentru a ajunge la destinație. Aceasta a fost dezvoltată de firma britanică BAR Technologies.

Sursa foto: Cargil