”A apărut un nou jucător: prosumatorul, care în primul rând ar trebui să producă energie pentru el, pentru consumul lui. Din păcate, constat că acum a început să apară ca o mică afacere”, a declarat Gabriel Andronache, la Simpozionul Român al Energiei 2023. ”Dacă am un aviz pentru 12kw, îmi instalez 60 kw. Ce se întâmplă cu energia? În momentul de față se produce, dar nu consumă nimeni acasă”.

Vicepreședintele ANRE se așteaptă ca până la finalul acestui an sau la începutul anului 2024, capacitatea instalată la prosumatori să ajungă la 2GW. În clipa de față s-a ajuns deja la 1GW – adică prosumatorii sunt comparabili cu Porțile de Fier 1, din punct de vedere al puterii instalate.

”Dacă ne uităm la Ungaria, Polonia, au existat probleme legate de păstrarea frecvenței sistemului”, a avertizat Gabriel Andronache. Din punctul de vedere al ANRE, trebuie să ne gândim cum procedăm ca prosumatorii să introducă în sistem, dar să se și investească și în rețea, a avertizat el, confirmând semnalele de alarmă trase constant de wall-street.ro în ultimul an.

De asemenea, trebuie luată în calcul și stocarea, care nu este obligatorie în acest moment. Vicepreședintele ANRE spune că ar fi nevoie ca o anumită capacitate din solicitarea de instalare a prosumatorilor să fie pe stocare, pentru a reduce presiunea pe distribuție.

Gabriel Andronache a mai precizat și că se ia în calcul aplicarea tarifului binom - despre care se tot discută din 2021. Sunt facilități industriale mari rămase care țin blocată capacitatea, pun obstacole dezvoltării și fac necesare costuri suplimentare pentru întărirea rețelei, a spus vicepreședintele ANRE.

Sursa foto: Unsplash