”Prețurile energiei vor fi în continuare volatile și e important pentru oricine să scape de grija asta, pentru că altfel, dincolo de bani, te omoară stresul. Dacă vei sta să urmărești prețul energiei – acum crește acum scade. Îți pui panouri solare, scapi odată de grijă. Scapi de un mare stres, te știi adăpostit”. Astfel descrie Albert Soare avantajul de a investi într-o soluție fotovoltaică – o idee care pare tot mai interesantă pentru români.

Investițiile în stocare, următorul pas

La nivelul lunii iulie 2023 existau aproape 85.000 de prosumatori, cu o putere instalată de peste 1 GW, conform datelor ANRE. La începutul anului viitor nu ar fi exclus ca aceste cifre să se dubleze, spun oficialii din domeniu.

CEO-ul Kilowat îi îndeamnă totușie pe cei care vor să-și instaleze sisteme fotovoltaice să ia în calcul și o soluție de stocare – mai ales că e posibil ca acestea să devină obligatorii, luând în calcul semnalele primite de la ANRE în ultima perioadă. ”Noi tot ce montăm, montăm hibrid. Dacă ți-ai pus baterie, poate să pice rețeaua cu totul, fiindcă nu depinzi de ea”, spune Albert Soare. Bateriile sunt un subiect pe care o să-l abordăm foarte puternic anul viitor, afirmă el, și este posibil chiar să vină programe de finanțare, în condițiile în care ar fi logic ca și Casa Verde să includă această componentă.

Cererea a mai scăzut față de momentul crizei energiei, dar nu este de așteptat vreo scădere; trendul va continua puternic, estimează CEO-ul Kilowat. Dar o putere instalată totală de 2 GW la prosumatori, așa cum preconiza recent unul dintre șefii ANRE, va fi greu de susținut fără stocare.

Un bulgăre de aur din care trebuie să luăm cât mai mult

”Avem acum un flux, un bulgăre de aur, tot pachetul acesta de asistență care vine de la Uniunea Europeană. Atât cât apucăm să scrijelim din el, pe atât ne vom așeza pentru următorii ani. De aceea e foarte important cu toții să luăm în serios, să ne facem treaba și să încercăm să beneficiem și să atragem cât mai mult din din aceste finanțări și să le implementăm concret, atât persoane fizice, firme și mai ales UAT-uri. Acestea vor, dar nu au destui specialiști”, spune Albert Soare.

Promovez cu inima plină independența energetică, care e o situație win-win atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru oameni. Te scapă definitiv de o povară pe care o moștenim din tată în fiu, povara facturilor.

Albert Soare, CEO Kilowat

Lispa specialiștilor poate fi o provocare, recunoaște el, dar există cursuri și ”suntem totuși o țară de oameni îndemânateci”. Totuși, proiectele anunțate sunt un pic mai mari decât capacitatea noatră de a le implementa și există, mai ales la autoritățile locale, riscul să piardă proiectele POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) pentru producția de energie din surse regenerabile.

Panouri solare montate pe munte, la cota 1.400

Sunt totuși instalațiile solare pentru toată lumea? ”Cui nu-i trebuie energie? Nici hipiot acum nu prea mai merge să fii, pentru că nu poți să faci focul în pădure. Altfel, energia este în natura noastră”, spune Albert Soare. Kilovat a pus panouri solare pe orice, de la grajduri și alte construcții din agricultură până la cota 1.400, pe munte.

Avantajul companiei este că are deja o firmă de construcții la bază și experiență în producerea de structuri metalice, ceea ce-i permite să găsească soluții ”pentru tot ce este complicat în țara asta”. Practic, investiția inițială a fost în structuri metalice ușoare pentru clădiri care să fie eficient energetic, iar următorul pas a fost spre fotovoltaice.

Pe de altă parte, Albert Soare avertizează că în România sunt multe situații în care prosumatorii își instalează, singuri sau cu firme care nu au specialiști, panourile direct pe acoperișuri, ceea ce duce la riscuri de incendiu. ”În plină criză energetică, anul trecut, lumea cerea disperată, se adresa unor firme care nici nu făceau așa ceva, dar considerau că ar putea: «Uite, cumpăr eu de pe Internet, montează-mi tu.» A fost o situație nefericită”.

”E dezamăgitor ce se întâmplă în rețeaua națională”

Sistemele fotovoltaice sunt sigure și pentru natură, și pentru noi, iar randamentul economic este fantastic, spune Albert Soare. În plus, afirmă el, panourile puse pe clădiri folosesc o suprafață care ”nu încurcă pe nimeni” și nu nu interferează cu flora sau cu fauna – practic, nu au minusuri.

O problemă semnalată de CEO-ul Kilowat este cea a rețelelor. Inginerii companiei parametrizează zi de zi zeci și zeci de de centrale fotovoltaice ”pentru ca totuși să funcționeze în ciuda metehnelor”, spune el. ”Noi montăm în toată țara, așa că din aplicațiile de monitorizare avem o situație concretă a felului în care rețeaua națională funcționează în totalitate - și e dezamăgitor ce se întâmplă acolo.”

Sursa foto: Pixabay