Lego, companie înfiinţată în 1932, susţine că noile cărămizi fabricate din polietilenă tereftalată reciclată (RPET) vor duce la emisii de carbon mai ridicate.

"Am testat sute şi sute de materiale. Chiar nu e posibil să găsim un material ca acesta", a afirmat directorul general al Lego, Niels Christiansen, pentru Financial Times.

Anterior, Lego se angajase să înlocuiască cărămizile din plastic obţinut din petrol cu unele din materiale sustenabile, până la finalul deceniului.

Compania şi-a anunţat în 2020 intenţia de a înlocui cărămizile din plastic obţinut din petrol cu unele din materiale sustenabile. Dar a fost dificilă găsirea unui material care să fie prietenos cu mediul dar să aibă aceeaşi culoare, luciu şi sunet ca acele cărămizi din plastic obţinut din petrol.

Recent, Lego a a informat că în primele şase luni din acest an vânzările au crescut cu 1%, la 27,4 miliarde de coroane daneze (patru miliarde de dolari). Comparativ, vânzările Lego au urcat cu 17% în 2022 şi cu 27% în 2021.

În condiţiile în care vânzările pe piaţa jucăriilor au scăzut în primul semestru din 2022, Lego şi-a majorat cota de piaţă în defavoarea concurenţilor, cum ar fi Hasbro şi Mattel. Totuşi, Christiansen a revizuit uşor în scădere previziunile privind vânzările în acest an.

Compania nu a majorat preţurile seturilor Lego în primele şase luni din acest an şi nu intenţionează să recurgă la scumpiri, în condiţiile în care costurile cu transporturile şi materiile prime s-au normalizat, a explicat Christiansen.

UPDATE 9 septmebrie 2023 - Până în 2025 vom fi triplat investiția în inițiativele noastre sustenabile, până la 1,4 miliarde de dolari

LEGO a reacționat la știrea inițială publicată de Reuters menționând eforturile pe care lef ace în direcția sustenabilității. Redăm mai jos întregul comunicat LEGO.

  • Suntem mai dedicați ca oricând în a tranziționa spre produse și un business mai sustenabil.
  • Până în 2025 vom fi triplat investiția în inițiativele noastre sustenabile, până la 1,4 miliarde de dolari, în patru ani.
  • Lucrăm constant pentru a face produsele noastre din materiale mai sustenabile și care fac parte dintr-o economie circulară, până în 2032.
  • Ne-am stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de carbon cu 37% până în 2032 și pe termen lung, cu angajamentul că vom atinge zero emisii nete până în 2050.
  • Ne angajăm de asemenea să investim în materiale sustenabile.

Până în prezent, am testat peste 300 de materiale diferite. Unele s-au dovedit a fi de mare succes, cum ar fi Polietilena (PE) bio, pe care o folosim pentru a produce elemente de vegetație și accesorii. Există alte astfel de materiale care sunt promițătoare, dar care nu au îndeplinit standardele noastre stricte de calitate, siguranță și durabilitate sau care nu ajută în reducerea amprentei noastre de carbon.

Unul dintre aceste materiale este rPET (PET reciclat). Când am anunțat un prototip realizat din acesta, eram optimiști în privința potențialului său, însă după doi ani de teste am decis să nu continuăm în această direcție, fiindcă nu ne-ar fi ajutat în eforturile de reducere a amprentei noastre de carbon. De asemenea, considerăm că există alternative mai bune care ne pot ajuta în atingerea ambițiilor noastre în materie de sustenabilitate.

Aceasta e natura inovației – în special când vine vorba de ceva atât de complex și ambițios precum programul nostru de materiale sustenabile. Unele soluții vor funcționa, pe când altele nu.

Am învățat foarte multe în această perioadă și vom aplica cunoștințele dobândite în dezvoltarea unor noi materiale. În același timp, vom explora alte metode de producere a cărămizilor noastre din materiale mai sustenabile.

Considerăm că este important să fim transparenți în privința eforturilor noastre de sustenabilitate.

Este o provocare pe care o înfruntăm cu toții. Și știm că și copiilor le pasă de acest lucru. Primim sute de scrisori de la copii în fiecare an cu idei despre cum putem fi mai sustenabili. Vrem ca ei să știe că îi auzim și că facem tot ce ține de noi în acest sens.

Sursa foto: Unsplash