Conform Asociației RESPO DEEE, doar 18 % dintre aceste deșeuri vor fi tratate și reciclate în mod corespunzător. Reprezentanții asociației explică de ce aceste date sunt foarte îngrijorătoare și de ce deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt categoria de deșeuri cu cea mai mare rată de creștere la nivel global, în timp ce procesul de reciclare nu ajunge nici măcar la o cincime din cantitatea totală generată.

“Conform datelor oficiale, Palatul Parlamentului din București cântărește 4,1 milioane de tone și este cea mai grea clădire din lume. Imaginați-vă acum un munte de deșeuri de echipamente electrice, de 15 ori mai greu… Atât va genera omenirea în acest an, ceea ce înseamnă cu 3,9 milioane de tone DEEE-uri mai mult ca în 2021, când s-a generat 57,3 milioane de tone. Progresul tehnologic, trendurile, prețul tot mai mic al acestor produse, creșterea nivelului de trai, supraconsumul și opțiunile limitate de reparație îi fac pe oameni să arunce repede produsele electrice și electronice vechi, stricate sau mai puțin performante. În medie, cantitatea de DEEE-uri aruncată crește de la un an la altul cu 2 milioane de tone și va ajunge în anul 2030 la nu mai puțin de 70 de milioane de tone”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Peste 50 de milioane de tone deșeuri electrice aruncate la gunoi, arse sau comercializate ilegal doar în 2023

Din această cantitate enormă de deșeuri, doar o mică parte ajunge să fie colectată, tratată și reciclată corespunzător, și acest lucru se întâmplă pentru că populația încă nu a deprins un comportament sustenabil de gestionare a DEEE-urilor și încă nu există un sistem bine pus la punct, peste tot în lume, prin care echipamentele ieșite din uz pot fi predate și tratate corespunzător.

”Doar 17,4% din cele 61,3 milioane de tone de deșeuri, care reprezintă un amestec de substanțe nocive și materiale prețioase, vor fi colectate, tratate și reciclate în mod corespunzător la nivel global. Restul de 50,6 milioane de tone vor fi fie aruncate la groapa de gunoi, arse sau comercializate ilegal și tratate într-un mod nestandardizat, fie pur și simplu depozitate în gospodării. Să ținem cont că aceste deșeuri conțin elemente chimice periculoase pentru mediu și sănătatea oamenilor, dar și elemente care pot fi recuperate și reutilizate pentru producția altor echipamente”, mai spune reprezentantul Asociatiei RESPO DEEE.

Chiar și în Europa, care este lider mondial în reciclarea DEEE-urilor, doar 54% din deșeurile electrice sunt raportate oficial ca fiind colectate și reciclate, asta în timp ce practica reciclării DEEE-urilor este complet străină în Statele Unite, China sau India, care se numără și printre cele mai mari țări generatoare de astfel de deșeuri.

“Nu exagerez când spun că, în mai puțin de 10 ani, Planeta va fi sufocată de deșeuri de echipamente electrice și electronice, asta pe lângă alte categorii de deșeuri menajere, textile, plastic sau sticlă. Cel puțin 50 de milioane de astfel de tone de deșeuri ajung acum anual la gunoi, în sol sau în ape și amenintă astfel echilibrul regnului uman și animal. Reciclarea trebuie să devină o politică globală, iar asta în cel mai scurt timp. Se tot vorbește despre încălzirea globală, iar procesul de reciclare joacă un rol important în acțiunea de prevenție. Pentru producția de noi echipamente electrice este nevoie de resurse, care se extrag prin minerit, iar despre această activitate se știe că este foarte poluantă. Prin reciclare încurajăm economia circulară, iar astfel o mare parte din resurse se vor întoarce în circuitul de producție, iar emisia de gaze cu efect de seră va fi redusă semnificativ”, mai explică Cristian Pocol.

Câte deșeuri generează România și țările europene

Europenii sunt mari consumatori de tehnologie, de produse pe care obișnuiesc să le înlocuiască des cu noi modele, astfel că există o preponderență spre a genera mari cantități de deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Norvegia este țara care produce în prezent cele mai multe deșeuri electrice, 26 kg pe cap de locuitor, potrivit unui studiu efectuat de Global E-waste Monitor. Totuși, situația se va îmbunătăți considerabil deoarece țara a luat măsuri pentru a îmbunătăți gestionarea DEEE-urilor, printr-un plan prin care companiile care produc echipamente electrice sau electronice și baterii ajută la finanțarea industriei deșeurilor electronice și a reciclării.

Marea Britanie se află în prezent pe locul 2, cu 23,9 kg de DEEE-uri pe cap de locuitor și se estimează că la anul va urca pe poziția numărul 1, înlocuind Norvegia.

Pe locul 3 în Europa, în clasamentul țărilor care generează cele mai multe DEEE-uri, se află Elveția, cu 23.4 kg pe cap de locuitor.

Cu 7 kilograme de DEEE-uri generate pe cap de locuitor, România se află pe locul 21 în Europa, însă suntem codași la reciclare, pentru că rata reciclării nu depășește 25%, cu toate că norma impusă de Uniunea Europeana este de 65% pentru colectare și 80% pentru tratare și reciclare. Această normă este însă contestată de foarte multe țări în prezent, fiind imposibil de realizat chiar și de către cele mai dezvoltate și evoluate națiuni din Europa.

”Chiar și în cantități atât de mici de DEEE-uri generate anual, cu o rată medie de 25% suntem codașii Europei la capitolul reciclăre, iar asta pentru că mulți oameni păstrează în casă echipamentele ieșite din uz ori le aruncă la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător. Totul se reduce la educație și să înțelegem cum facem rău mediului, chiar fără să știm. Nu este dificil să ne schimbăm comportamentul pentru a fi responsabili față de societate și mediu”, explică președintele Asociației RESPO DEEE.

Ce înseamnă DEEE?

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) înseamnă orice echipament care funcționează pe baza de curent electric, indiferent că este legat la rețea sau folosește o baterie, care nu mai îndeplinește funcția pentru care a fost construit.

Acestea nu trebuie ținute în casă spre păstrare și nici aruncate la gunoiul menajer.

DEEE-urile includ echipamente de transfer termic, ecrane, monitoare şi televizioare, lămpi, echipamente electrice de mari dimensiuni, cele de mici dimensiuni, echipamente informatice şi echipamente de dimensiuni mici pentru comunicaţii electronice.

Soluții gratuite pentru reciclare corectă și eficientă a DEEE în România

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

„Cutia RESPO este soluția pe care o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. Aceasta este realizată din carton și cred ar trebui să o avem cu toții în casă pentru a strânge deșeurile. După ce se umple, putem duce cutia la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară atunci când vine mașina de gunoi sau putem suna la tel verde pentru a afla care este cel mai apropiat punct”, concluzionează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Sursa foto: Shutterstock