De la 20-25 de companii EPC (Engineering, Procurement & Construction) în domeniul regenerabilelor s-a ajuns acum undeva la peste 2.000 de companii, a afirmat Andrei Bucur la conferința Govnet ”Romanian Renewable Energy Summit 2023”. ”Însă vă spun că nu sunt deloc în zona în care ar trebui să fie, pentru că reglementările lipsesc cu desăvârșire”.

Profesioniștii în domeniul regenerabilelor nu se nasc peste noapte

Investitorii doresc să să vină în România să implementeze parcuri fotovoltaice, a afirmat el, dar ”ce facem, că n-avem profesioniști, Aceștia nu s-au putut naște de ieri până astăzi. Nu avem o școală, educația în domeniul ingineriei în regenerabile nu există. Este un lucru la care statul ar trebui să privească cu mare atenție. Apoi putem vorbi și de partea de infrastructură care lipsește cu desăvârșire. Nu știm că va ninge, nu știm de vom avea nevoie, totul ne surprinde.”

Esențială pentru astfel de proiecte, afirmă Andrei Bucur, este partea de mentenanță, service-ul post-implementare, despre care în România se vorbește mai puțin decât ar trebui. Or riscul de incidente este major în domeniul energiei., avertizează el. ”Abia după ce ai implementat începe greul”.

ITP pentru proiectele din energie

Reprezentantul Renovatio Solar face o paralelă cu ITP-ul pentru mașini. ”Nu putem să băgăm megawați, gigawați în sistem fără să ne punem problema dacă avem o siguranță a acelor echipamente care stau în în aer liber timp de 10-20 de ani”, avertizează el.

Ar fi nevoie de o intervenție activă – și rapidă - a statului în zona de reglementare, spune Andrei Bucur. Și asta fiindcă sunt multe companii în domeniu care nu știu ce înseamnă acest business și vor doar să ofere un preț sub cel al jucătorilor din piață care au investit în specialiști și în aparatură.

”În momentul acesta este o concurență neechilibrată. Calitatea sistemelor este de cele mai multe ori îndoielnică. Trebuie să intervenim asupra unor sisteme deja executate, pentru că nu funcționează, se strică invertoarele etc. Lucrurile sunt cumva, în acest moment, scăpate de sub control”, afirmă Andrei Bucur.

Criteriul prețului dăunează calității

Rețelele nu sunt pregătite, iar lucrările sunt deseori de foarte slabă calitate. Una dintre probleme este aceea că lucrările se atribuie pe criteriul prețului, ceea ce este în detrimentul dezvoltării unor proiecte de calitate. Achiziția și punerea în funcțiune a echipamentelor fotovoltaice nu ar trebui lăsate la voia întâmplării, spune Andrei Bucur, mai ales că acestea au trasabilitate.

Multe companii apărute în ultima perioadă sunt total neavenite în zona de regenerabile, nu au ce căuta aici, nu au școala necesară, personalul necesar, echipamentele necesare. Se fac greșeli pentru că nu se cunoaște industria. Este o problemă și faptul că aceste echipamente se pot găsi la orice magazin de bricolaj.

Andrei Bucur, Business Development Director, Renovatio Solar

E nevoie de mai multă reglementare de sus sau mai degrabă de auto-reglementare la nivelul companiilor din domeniu? Reprezentantul Renovatio Solar ne-a răspuns că ”oamenii nu fac lucrurile de bunăvoie”, iar românul ”nu este un iubitor de energie verde neapărat, ci a făcut acest demers încă de acum doi ani pentru că a crescut mult factura de energie și n-a avut încotro.”

Trebuie să avem și ingineri care știu cum funcționează o bobină

Până în 2021, a explicat Andrei Bucur, nu era aproape nimeni interesat de fotovoltaice: era ceva frumos, dar scump, pentru că prețul energiei era foarte scăzut. Paradigma s-a schimbat odată cu criza energiei și acum există tot mai mult interes. ”Dar nu este un interes educat, este un interes împins de factură și de instabilitatea pieței. Dar lucrurile acestea trebuie reglementate, ca să intre pe un făgaș normal, și cu siguranță trebuie de sus în jos, nu de jos în sus”, afirmă el.

Sursa: ANRE

E nevoie și de educație, consideră Andrei Bucur, iar campaniile de informare ar fi trebuit demult făcute. Același lucru ni l-a spus și Oana Ijdelea, Managing Partner la Ijdelea & Associates: sistemul educațional românesc nu mai ține pasul cu cu realitățile, iar specialiștii de care este nevoie în domeniu nu pot apărea din senin.

”Nu este suficient ca la Politehnică toată lumea să facă Automatică și Calculatoare. Trebuie să avem și acei ingineri energeticieni care știu cum funcționează o bobină, care știu noțiunile elementare de fizică”, susținea Oana Ijdelea. ”Următorul lucru pe care asociațiile din industrie ar trebui să-l facă este ca, în loc să se îndrepte către Ministerul Agriculturii sau Ministerul Energiei, să se uite un pic și către Ministerul Educației și să vadă cum este posibilă această aducere în anul 2023 a copiilor noștri”.

Sursa foto: Pixabay