Proiectul NX4 (Naxxar Wind Farm Four) presupune construirea unor parcuri eoliene cu o capacitate totală de până la 685,6 MW, situate în județul Tulcea. Regiunea Dobrogea deține un potențial eolian substanțial, cu viteze medii ale vântului ce depășesc 8 metri pe secundă. Polonezii vor cumpăra 60% și își rezervă dreptul de a achiziționa și restul de acțiuni până la finalul anului 2024.

Polenergia, primul grup privat în domeniul energiei din Polonia a fost fondată de miliardarul Jan Kulczyk, devenit celebru drept cel mai bogat polonez. La moartea lui, în 2015, compania a fost moștenită de fiica sa, Dominika. Polenergia a înregistrat în primele 6 luni din 2023 o cifră de afaceri de 626 milioane de euro și un profit net de 37 de milioane de euro. Grupul furnizează energie verde pentru 4 milioane de gospodării din Polonia din fermele eoliene din Marea Baltică.

FOTO: Flickr/Kulczyk Foundation

„Suntem foarte încântați de faptul că am convins cel mai important grup energetic privat din Polonia, Polenergia, de viabilitatea proiectelor noastre. România beneficiază de o mulțime de resurse neutilizate, are un potențial enorm pentru sursele regenerabile de energie și suntem convinși că își va atinge rapid obiectivele asumate în cadrul Uniunii Europene, în concordanță cu Green Deal și toate angajamentele ulterioare”, a declarat Gerhard Kaiser, fondator și CEO al Naxxar Renewable Energy.

Portofoliul de proiecte al Naxxar cuprinde încă 1 GW de proiecte eoliene aflate în diferite stadii de dezvoltare (de la greenfield și până la ”ready-to-build” în 2024). Aceste proiecte nu sunt incluse în acordul cu Polenergia. În curând, Naxxar va anunța și planurile sale de investiții pentru 1 GW de proiecte fotovoltaice.

„Stocarea energiei și chiar și hidrogenul verde sunt, de asemenea, luate în calcul”, potrivit lui Gerhard Kaiser. „Totodată, examinăm și posibilitatea extinderii în Italia și Spania”.

Naxxar intenționează să devină, pe termen lung, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și angajatori din sectorul energiei regenerabile din România. În cele din urmă, poate deveni un producător independent de energie (IPP).

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, Naxxar Wind Farm Four este o companie înființată în 2021. Anul trecut a înregistrat o pierdere totală de aproape 18.000 lei, deținând active imobilizate de 3.682.530 lei.

Sursa foto: Unsplash