Potrivit pv-magazine, prețul celulelor fotovoltaice M10 a ajuns la 0,0603 dolari/W, iar cel al celulelor solare G12, la 0,0645 dolari/W. Este cel mai mic nivel înregistrat vreodată, scăderea prețurilor la producători fiind constantă în ultimele 4 săptămâni ca urmare a cererii reduse. Aceasta a dus la un război la prețurilor, afirmă surse din industrie.

Celulele solare Mono Perc M10, care sunt cel mai comun întâlnit model, inclusiv în România, au înregistrat o scădere de 27% față de începutul trimestrului 3. Practic, în clipa de față producătorii pierd bani la fiecare unitate vândută, iar scăderea ar putea continua toată luna noiembrie 2023.

Ca termen de comparație, primele celule solare comerciale aveau un preț de peste 100 dolari/W, în anii ‘70. Chiar și în 2000 se ajungea la 5 dolari/W. Abia în ultimul deceniu, prețul celulelor fotovoltaice a scăzut sub 1 dolar/W. Practic, în 50 de ani prețul a scăzut de 1.750 de ori.

Sursa: IEA

La originea problemelor producătorilor (în principal, chinezi)se află scăderea cererii, mai întâi în Statele Unite, apoi și în Europa. În mod normal, trendul era de creștere la finalul verii și începutul toamnei, dar în 2023 tendința s-a inversat, atât din cauza ratelor marilor ale dobânzilor, cât și a faptului că piața europeană și americană a fost deja suprasaturată cu importuri de fotovoltaice din China.

Deja în luna iulie în depozitele din Europa se aflau panouri solare chinezești de 7 miliarde de euro, cu o capacitate totală de 40 GWdc (curent direct) – adică aproximativ 32 GW. Dacă ar fi fost instalate, aceste panouri ar fi putut acoperi consumul a 20 de milioane de gospodării – sau cel al unei țări ca România. Stocurile europene de panouri ar putea să ajungă până la finalul lui 2023 chiar la 100 GWdc, cât toată capacitatea solară a SUA în 2021.

Sursa foto: Unsplash