Potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la sfârşitul acestei veri, în România erau înregistraţi 91.572 de prosumatori, cu o putere instalată totală de 1.155 MW, iar estimările Ministerului Energiei arată că numărul acestora ar urma să crească până la 350.000, până la finalul acestui deceniu, scrie Agerpres.

În plus, un nou capitol al programului REPowerEU propune ca statul român să sprijine prosumatorii să-şi instaleze baterii de 5 kwh pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice. Voucherele, în valoare de 25.000 de lei, ar urma să fie acordate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), suma totală care va fi alocată în acest scop fiind estimată la 600 de milioane de euro.

Instalarea de baterii pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice este un pas firesc în procesul de dezvoltare a pieţei de energie regenerabilă, iar pentru prosumatori, un pas înainte în drumul către independenţa energetică, pe care au pornit în momentul instalării iniţiale. Sistemul fotovoltaic, în sine, este deja o investiţie excelentă, iar o baterie de stocare îi îmbunătăţeşte şi mai mult eficienţa. Desigur, va mai trece un timp până când aceste soluţii vor fi adoptate masiv în România, dar cu siguranţă direcţia este una singură şi aceasta va fi urmată şi de prosumatorii din ţara noastră.

Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro

Conform analizei, piaţa de sisteme de stocare a energiei din România era evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro, în anul 2022, iar pentru 2023 se estimează o creştere de 25%.

La nivel global, piaţa de baterii pentru stocarea energiei fabricate de panourile fotovoltaice ar urma să înregistreze o creştere anuală agregată de peste 25%, în următorii cinci ani, de la valoarea de 5,4 miliarde de dolari în 2023, la 17,5 miliarde de dolari în 2028, după cum reiese din rapoartele oficiale. În plus, două milioane de noi locuri de muncă se pot crea în Europa şi în SUA prin adoptarea de tehnologii de energie curată în clădirile noi şi modernizate, cea mai mare parte a acestora urmând a proveni din construcţia şi instalarea de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi baterii de stocare a energiei.

"Principalul impediment în utilizarea bateriilor, în acest moment, este reprezentat de costurile investiţiei iniţiale în achiziţia şi instalarea bateriilor de stocare. Tehnologiile de stocare a energiei în baterii, inclusiv în cazul celor litiu-ion, cu flux de vanadiu sau al celor de plumb-acid, necesită investiţii iniţiale, dar, datorită densităţii mari de energie şi performanţelor îmbunătăţite oferite de acestea, sunt foarte utilizate în sistemele fotovoltaice", sunt de părere experţii companiei româneşti.

E-acumulatori.ro este o afacere demarată în anul 2002. În prezent, din portofoliul companiei fac parte peste 30.000 de produse dedicate independenţei energetice, atât pentru consumatori individuali, cât şi pentru cei industriali. Pentru segmentul rezidenţial sau pentru utilizare ocazională, compania livrează sisteme economice de stocare a energiei bazate pe tehnologia clasică, cu plumb.

Preţurile soluţiilor de stocare a energiei sunt cuprinse între 170 şi 350 euro/ kWh, la care se adaugă echipamentele auxiliare de tip invertor/încărcător cu monitorizare permanentă pentru o durată de utilizare prelungită şi optimizări în funcţionare.

Sursa foto: Pexels