"Mă bucur foarte mult că reprezentanţii societăţii şi-au ţinut promisiunea făcută la întâlnirea pe care am avut-o la minister şi că au transmis deja cererile de renunţare la chemarea în judecată. Este un pas foarte important deoarece, începând de astăzi, mai avem doar de aşteptat ca instanţa să ia act de aceste cereri şi să anuleze procesul. Din acel moment, programul poate fi reluat. Îi anunţ, aşadar, pe cei 90.000 de beneficiari înscrişi în program că mai au de aşteptat foarte puţin până la momentul în care vor putea instala sistemele fotovoltaice. Am ales această variantă de a soluţiona conflictul juridic, deoarece alternativa de a aştepta, mai multe luni, finalizarea procesului pe fond, era o varianta în detrimentul beneficiarilor şi al familiilor acestora, pe care nu o puteam accepta", a declarat ministrul de resort, Mircea Fechet.

Potrivit MMAP, în urma deschiderii unei noi sesiuni de validare a instalatorilor în programul "Casa Verde Fotovoltaice", derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), societatea Dhelectric System SRL a transmis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Curtea de Apel Oradea, cererile de renunţare la procesul intentat AFM.

Programul "Casa Verde Fotovoltaice" a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie a acestui an, ca urmare a demersului juridic al acestei societăţi, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor. La iniţiativa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a fost organizată recent, la sediul MMAP, o întâlnire de mediere între părţi, în cadrul căreia societatea şi-a asumat să renunţe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor.

O nouă sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice" se derulează în perioada 22 - 28 noiembrie.

"Deschidem o nouă sesiune de înscriere pentru instalatorii care doresc să participe în cadrul Programului 'Casa Verde Fotovoltaice' şi care îndeplinesc condiţiile din ghidul de finanţare. Instalatorii se vor înscrie în aplicaţie începând de miercuri, 22 noiembrie 2023, ora 10:00, şi apoi cei aprobaţi vor încheia contracte de participare cu AFM, vor depune garanţia de participare şi vor putea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice persoanelor fizice care îi vor selecta", a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare şi alte informaţii privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanţare aferent sesiunii 2023, disponibil pe www.afm.ro.

Sursa foto: Pixabay