"Au existat discuţii de acum o lună la nivel guvernamental ca următorul proiect Casa Verde fotovoltaice să fie împreună cu capacitate de stocare. Dacă vom avea stocare, nu vom injecta în sistem, nu vom crea o presiune pe sistemul de distribuţie, iar după aceea distribuitorii să fie nevoiţi să facă întăriri şi extinderi ş.a.m.d. Toate acestea se vor duce după aceea în tarif (...) În momentul de faţă se discută, se analizează să se vadă exact cum se va proceda şi există posibilitatea în viitor să facem un proiect care să fie numai pentru stocare pentru cei care în momentul de faţă au capacităţi instalate în fotovoltaic, fără stocare, pentru prosumatori", a declarat Gabriel Andronache.

"Zilele precedente au fost peste 360.000 de consumatori care nu au avut energie electrică. Dacă aveau capacităţi de stocare, lucrurile erau mult mai simple, mai uşor de gestionat, pentru că vremea este vreme", a spus vicepreşedintele ANRE.

Numărul prosumatorilor a ajuns în prezent la 97.000, cu o capacitate instalată de 1.225 de megawaţi. ”Ne aşteptăm ca până la finalul anului să ajungem la circa 1.500 de megawaţi, iar la finalul primului trimestru din 2024 să ne apropiem de 2.000 de megawaţi, cu speranţa că se va debloca proiectul Casa Verde fotovoltaice şi vor începe implementarea noilor capacităţi", a mai spus Andronache.

În octombrie, și Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirma că viitoarele ediții ale programului Casa Verde ar putea ”să-i premieze” pe cei care au în proiect o componentă de stocare, idee cu care ar fi de acord și ministrul Mediului, de resortul căruia este acest program.

Sursa foto: Pexels