Potrivit datelor Eurostat, la nivelul anului 2022 doar 7,5% dintre români au dus la reciclat telefonul mobil vechi. Media europeană nu este totuși foarte sus: doar 10,3% dintre cetățenii UE își reciclează telefoanele vechi, dar chiar și așa suntem pe unul dintre ultimele locuri. În acest clasament conduce Grecia, cu 17,7%.

Aproape jumătate dintre europeni pun telefonul vechi la păstrare

De asemenea, peste 42% dintre români recunosc că țin în casă telefonul vechi, iar alți 22%, că l-au vândut sau dat cuiva, una dintre cele mai mari rate din UE. Nu suntem totuși cei mai păstrători, chiar dacă numărul telefoanelor vechi l-a depășit cu mult pe cel al românilor. Aproape două treimi dintre finlandezi și letoni nu se despart de telefoanele vechi, ci le țin la sertar. Iar la nivelul întregii Uniuni Europene, procentul este de circa 49%.

Când este vorba de laptop sau tabletă, procentul e și mai mic: numai 4,6% dintre români reciclează aceste dispozitive, media europeană fiind de 9,7%. Peste 12% spun că le vând sau le dau cadou iar 30%, că le țin în casă, chiar dacă nu le mai folosesc. Și aici ne depășesc țările nordice: de pildă, nu mai puțin de 57% dintre norvegieni recunosc că păstrează laptopurile sau tabletele vechi.

În fine, la desktopuri suntem un pic mai ”verzi”: 6,6% spun că le reciclează, însă media europeană este de 12,2%. Numai 24% dintre români le țin în casă – un procent surprinzător de mic, dat fiind că, spre deosebire de laptopuri sau telefoane, în cazul desktopurile componentele mai pot fi refolosite. Iar 13% le fac cadou sau le vând. În acest caz, croații sunt cei mai păstrători: 37% nu se despart de vechiul PC.

În toate cele 3 cazuri, diferența până la 100% este reprezentată de cei care aruncă aceste dispozitive, nu dețin astfel de aparate sau continuă să le folosească pe cele vechi.

Rata reciclării DEEE, foarte scăzută în România

Norvegia este, în acest moment, țara europeană care produce în prezent cele mai multe deșeuri de echipamente electrice și electronice, 26 kg pe cap de locuitor, potrivit unui studiu efectuat de Global E-waste Monitor. Totuși, situația se va îmbunătăți considerabil deoarece țara a luat măsuri pentru a îmbunătăți gestionarea DEEE-urilor, printr-un plan prin care companiile care produc echipamente electrice sau electronice și baterii ajută la finanțarea industriei deșeurilor electronice și a reciclării.

Marea Britanie se află în prezent pe locul 2, cu 23,9 kg de DEEE-uri pe cap de locuitor și se estimează că la anul va urca pe prima poziție, iar pe locul 3 este Elveția.

Cu 7 kilograme de DEEE-uri generate pe cap de locuitor, România se află pe locul 21 în Europa. Însă suntem codași la reciclare, pentru că rata acesteia nu depășește 25%, cu toate că norma impusă de Uniunea Europeana este de 65% pentru colectare și 80% pentru tratare și reciclare. Aceste nivel este însă contestat de foarte multe țări în prezent, fiind imposibil de realizat chiar și de cele mai bogate state, deoarece rata de înlocuire a echipamentelor nu este atât de rapidă.

Sursa foto: Unsplash