"Suntem cu toţii conştienţi de faptul că reducerile actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial nu ating obiectivul Acordului de la Paris. Schimbările climatice, precum şi efectele acestora, se intensifică. Ne confruntăm zi de zi cu provocări tot mai mari şi mai complexe, dar atenţia noastră asupra mediului trebuie să fie menţinută. Trebuie să ne consolidăm ambiţia în materie de climă şi să accelerăm implementarea angajamentelor climatice deja asumate. România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană şi este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice. Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% faţă de nivelul din 1990 şi să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară", a transmis şeful statului prin declaraţia naţională susţinută în cadrul Summitului Global privind Acţiunea Climatică.

El a subliniat legătura dintre acţiunea climatică, educaţie şi dezvoltarea competenţelor verzi. În acest context, şeful statului a dat exemplul programului REPowerEU, arătând că acesta aduce la nivel naţional două miliarde de euro în investiţii pentru energie regenerabilă şi dezvoltarea competenţelor verzi.

"Marea majoritate a tinerilor din România consideră că acumularea de cunoştinţe despre schimbările climatice în şcoală este esenţială pentru implicarea lor în acţiuni climatice. Prin urmare, educaţia privind clima şi mediul devine din ce în ce mai importantă în programa şcolară din România", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a precizat că educaţia climatică, protecţia biodiversităţii, sistemele de producţie alimentară rezistente la schimbările climatice şi generarea de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon se află în centrul diplomaţiei climatice româneşti.

"Suntem dornici să avansăm proiecte privind aceste domenii cu parteneri care împărtăşesc aceleaşi valori ca noi", a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a menţionat că România este foarte implicată alături de partenerii săi globali, inclusiv din Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, pentru a facilita formarea şi schimbul de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă şi implementarea sistemelor de alertă timpurie, deoarece aceste domenii sunt din ce în ce mai importante în contextul efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice.

El şi-a încheiat intervenţia cu un apel la "un angajament ambiţios şi la acţiune pentru planeta noastră şi pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor, generaţii prezente şi viitoare".

Sursa foto: Administrația Prezidențială