Potrivit raportului Global Carbon Budget pe 2023, emisiile de CO2 din combustibili fosili și despăduriri vor ajunge anul acesta la 36,8 miliarde de tone, o creștere de 1,1% față de 2022 și un maxim istoric. Deși nu pare o creștere importantă, problema este că, pentru a atinge obiectivele climatice, ar fi trebuit să vedem o scădere, nu o stagnare sau, mai rău, o creștere.

Practic, în acest ritm avem șanse de 50% să atingem pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius în 2030, estimează autorii raportului. Dacă se depășește acest nivel – o temperatură medie cu 1,5 grade mai mare ca în perioada pre-industrială - procesul de schimbare a climei ar putea deveni ireversibil. O recentă analiză a Grupului interguvernamental privind schimbările climatice al ONU estima că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 43% până în 2030 pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade.

De vină pentru această creștere a emisiilor de CO2 sunt, în principal, India și China, arată raportul. Emisiile de dioxid de carbon au crescut în India cu 8.2% anul acesta, iar în China cu 4,4%. În UE, în schimb, au scăzut cu 7,5%, în principal datorită renunțării la centralele pe cărbune, iar în SUA, cu 3% - tot grație abandonării cărbunelui ca sursă de energie.

Problema este că Uniunea Europeană, unde se adoptă cele mai avansate măsuri de reducere a emisiilor, mai reprezintă doar 7% din totalul acestor emisii, adică 2,55 miliarde de tone CO2, iar SUA, sub 5 miliarde (13%). China, în schimb, este responsabilă pentru aproximativ 12 miliarde de tone, adică aproape o treime. India a depășit și ea 3 miliarde de tone de emisii dioxid de carbon în 2023, deci este mult peste toată Uniunea Europeană, deși până în 2000 emisiile ei erau sub cele ale Germaniei. Zborurile internaționale și transporturile maritime, atât de des blamate, nu reprezintă de fapt nici 3 procente din totalul emisiilor, mai arată raportul.

România, cu sau fără eforturile ei de decarbonizare, este practic insignifiantă în această discuție - locul 46 mondial, cu emisii de 74 de milioane de tone, mai puțin decât Chile sau Pakistan.

Trebuie precizat că un rol important l-au jucat și incendiile de pădure, care au atins un nivel record în 2023.

Pe de altă parte, tehnologie de eliminare a carbonului, cum ar fi captarea, (exceptând însă împăduririle), au atins doar 0,01 milioane de tone de CO2. Practic, de mai mult de un milion de ori mai puțin decât emisiile de dioxid de carbon.

Sursa foto: Unsplash