Firefly Green Fuels, o companie din Marea Britanie specializată în combustibili pentru aviație cu amprentă redusă de CO2, procesează dejecțiile umane pentru a le transforma practic în carburant. Procedeul utilizează o combinație de presiuni mari și căldură și momentan a fost utilizat doar în laborator, dar primele rezultate sunt promițătoare, scrie CNN.

Noul tip de carburant sustenabil pentru aviație are o amprentă de carbon cu 90% mai redusă față de cea a carburantului normal. Firefly vrea să demareze producția în următorii ani, planul fiind ca prima fabrică de SAF de acest tip să înceapă să opereze din 2030. Producția inițială ar putea fi de 100.000 de tone pe an – suficient pentru a alimenta 800 de zboruri transatlantice. Compania a primit deja suport financiar atât de la guvernul britanic, cât și de la Wizz Air.

Pe lângă amprenta de carbon extrem de redusă, noul biocarburant, chiar dacă este mai scump decât kerosenul, are un preț mai redus decât variantele actuale de SAF, care utilizează în general ulei de rapiță sau reziduuri din ulei de la prăjit. Problema este însă materia primă: dacă toate dejecțiile umane din Marea Britanie ar fi utilizate pentru a produce combustibil sustenabil, ar acoperi doar 5% din cererea Regatului Unit. Ca urmare, restul va trebui completat cu alte tipuri de SAF.

Carburanții sustenabili pentru aviație în România

Facilități pentru producția de SAF există și la noi, la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom. Compania a cumpărat recent și 50% din liderul local al colectării de ulei uzat, tocmai pentru a se dezvolta în această zonă.

Dintre companiile care zboară în România, Wizz Air folosește deja de ceva timp pentru avioanele sale combustibil din ulei de la prăjit și untură veche. Linia aeriană maghiară are un parteneriat cu Neste, o companie finlandeză care este în clipa de față care este lider mondial în producția de SAF. Dar atât Wizz Air, cât și Ryanair, au semnat acorduri cu OMV până în 2030 pentru furnizarea de combustibil sustenabil, inclusiv pe aeroporturile din România, unde carburanții ar putea veni de la OMV Petrom.

Sursa foto: Unsplash