Enery, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte regenerabile din regiune, a anunțat semnarea a două contracte de tip virtual PPA (vPPA) cu companiile din grupul Orange România. Enery le va furniza 70.000 MWh anual. De asemenea, contractul prevede și un PPA cross-border, o premieră în estul Europei.

Companiile din Grupul Orange România parte din contract sunt: Orange România, Orange Romania Communications și NextGen Communications.

Orange vrea să atingă obiectivul net zero până în 2040. Încă din 2022, Orange România a lansat un program prin care va instala panouri solare pe 300 de site-uri de rețea și pe 4 centre de interconectare comunicații și centre de date. De asemenea, a mai semnat un virtual PPA cu Engie în vara lui 2023, pentru 30 GWh. La un loc, cele două contracte vor asigura gigantului telecom 100 GWh anual.

Portofoliul Enery este în clipa de față de 312 GW de capacități regenerabile – solar, eolian și hidro - în 59 de locații din Europa Centrală și de Est.

Contractele vPPA se încheie pe o perioadă lungă de timp între un dezvoltator de energie regenerabilă şi un cumpărător interesat pentru achiziția de energie din surse regenerabile (hidro, solar sau eolian). Printre beneficiile contractelor de acest tip se numără: acoperirea riscurilor de tranzacționare viitoare legate de fluctuațiile de prețuri pe piața de energie și atingerea obiectivelor de consum de energie din surse regenerabile. Acordurile de tip vPPA reprezintă o soluție pentru companiile care au un consum total de energie electrică ce depășește 25 GWh/an și care doresc să facă tranziția către energie verde.

Sursa foto: Shutterstock