Fonduri pentru stocarea în baterii

Ministerul Energiei anunţă relansarea, începând cu 8 februarie 2024, a apelului de proiecte „Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii)” aferent Investiţiei 4 PNRR. Obiectivul e acela de a pune în funcţiune cel puțin 240 MW (sau 480 MWh) de stocare a energiei electrice în baterii, până la 30 iunie 2026, contribuind la atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul PNRR.

Apelul competitiv este deschis până la data de 21 martie. Sunt eligibile achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de stocare a energiei electrice în baterii și construcţiile care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice în baterii.

Bugetul total aferent schemei este echivalentul în lei a sumei de 79.600.000 euro, fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul PNRR.

Pot aplica microîntreprinderile, întreprinderile mici, întreprinderile mijlocii și întreprinderile mari care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea și comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat” din clasificarea codurilor CAEN rev. 2 sau echivalent.

Bani europeni pentru producția de baterii și panouri solare

Cel de-al doilea apel se referă la proiecte pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de noi capacităţi de producție, asamblare și reciclare a bateriilor, și pentru sprijinirea investițiilor în construirea de noi capacităţi de producție, asamblare și reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice. Apelul de proiecte lansat este apel competitiv, pe bază de criterii de selecţie şi punctaj, cu depunere la termen, între 8 februarie 2024, ora 09:00 și 21 martie 2024, ora 17:00.

Bugetul total aferent apelului de proiecte este echivalentul în lei al sumei de 199.000.000 euro, fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul PNRR, investiţia I4, defalcat după cum urmează:

- Realizarea capacităţilor noi de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor: 149.250.000 euro
- Realizarea capacităţilor noi de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor si panourilor fotovoltaice inclusiv reciclarea: 49.750.000 euro.

Scopul este punerea în funcţiune a unei capacități de minimum 2 GW/an de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor, până la 30 iunie 2026, dar și punerea în funcţiune a unei capacități de minimum 200 MW/an de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor sau panourilor fotovoltaice, până la aceeași dată.

Prin acest apel se finanțează construirea de noi capacităţi de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor, celulelor sau panourilor fotovoltaice.

Activitățile eligibile sunt achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a bateriilor și achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de producție și/sau asamblare și reciclare a celulelor şi panourilor fotovoltaice.

Sursa foto: Pexels