Proiectul de producție a energiei din surse regenerabile va fi realizat în județul Călărași, în apropierea oțelăriei Silcotub de aici. Este vorba despre un parc solar cu o putere nominală de 19,8 MW și o capacitate instalată de 21,216 MWp, întins pe circa 23 de hectare, pe un tern al companiei. Proiectul fotovoltaic va genera anual în jur de 30MWh, acoperind aproximativ 10% din consumul oțelăriei de la Călărași, potrivit președintelui TenarisSilcotub, Mihaela Popescu.

În acest fel se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu aproape 19.000 de tone echivalent CO2 – dintr-un total de 47.000 de tone, cât reprezintă acum emisiile întreprinderii de la Călărași.

Valoarea proiectului este de 96 de milioane lei (cu TVA), din care Silcotub va suporta 70% (67,8 milioane lei), iar restul va fi finanțat de Uniunea Europeană prin PNRR. Parcul solar trebuie să fie gata în decembrie anul acesta, dar compania speră să fie funcțional chiar mai devreme – în decembrie 2023 a fost semnat contractul de finanțare, iar acum urmează licitația.

O companie care produce oțel sau țevi nu dorește să fie producător de energie

”Suntem mari consumatori de energie electrică”, spune președintele TenarisSilcotub. ”Este o experiență nouă, vrem să vedem cum se desfășoară. După ce parcul va fi funcțional, în funcție de rezultate probabil vom lua o decizie dacă mai demarăm și alte proiecte de acest fel”. Compania este prezentă în 9 orașe din România, având fabrici și la Zalău și Câmpina.

”Întrebarea ar fi dacă o companie care produce oțel sau țevi dorește să fie producător de energie”, a precizat Mihaela Popescu pentru wall-street.ro. ”În mod normal răspunsul ar fi fost nu, dacă piața de energie ar fi fost stabilă și nu am avut șocurile generate de războiul din Ucraina. Este o activitate complet nouă pentru noi și presupune foarte mult efort ca să intrăm într-un nou domeniu de activitate. Poate că surpriza, după ce facem acest parc, o să fie să constatăm că nu e așa de complicat și atunci o să luăm și alte și alte decizii”.

Președintele TenarisSilcotub afirmă că, practic, compania a fost forțată să facă acest pas de șocul produs de războiul din Ucraina, care a dus la creșterea costului cu energia de 5 ori de la un an la altul. ”În calitate de consumator intensiv nu am beneficiat de niciun fel de sprijin, spre deosebire de alte categorii sau de alte țări”, spune Mihaela Popescu.

O altă opțiune pe care compania ar putea să o exploreze este cea a contractelor pe termen lung, PPA-uri. Președintele TenarisSilcotub spune că este foarte greu de făcut predicții privind ce se va întâmpla în viitor pe piața de energie electrică de unde, și după demararea proiectului fotovoltaic, compania își va achiziționa în continuare cea mai mare parte a necesarului. ”E foarte greu să facem predicții pe termen lung, din această cauză nici piețele forward nu sunt așa de lichide”.

În ce privește hidrogenul, Silcotub nu va investi în producerea sa, deoarece procesul tehnologic al combinatului de la Călărași are un consum extrem de redus de metan – de altfel, la finalul lui 2022 a intrat în topul celor mai bune oțelării din lume. Pe de altă parte, clienții companiei s-ar putea orienta spre hidrogen, domeniu în care Tenaris produce sisteme de stocare și transport, dar, spune Mihaela Popescu, ”problema este că nu vedem foarte multe proiecte care ajung la final sau care sunt în desfășurare”.

Despre Silcotub

Silcotub S.A. este cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici și, din 2004, este parte a companiei Tenaris, liderul mondial în producția și furnizarea de produse tubulare și servicii conexe pentru industria energetică, industria auto, sectorul de petrol și gaze și multe alte aplicații industriale încă din 2004. În 2022, compania din România a avut o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de lei și un profit de 442 de milioane de lei.

Sursa foto: Pexels