"Vom implementa acest nou standard pentru IMM-uri în trei-cinci IMM-uri româneşti, dar şi pe standardul care încă nu este obligatoriu, pe acest standard, care este în consultare publică, tocmai ca să ne lămurim care sunt resursele necesare: timp, specialişti, costuri. Avem deja informaţia că, pentru acest nou standard, pentru un IMM cu 25 de angajaţi care lucrează in industria automotive, undeva în centrul României, costurile de consultanţă pentru redactarea raportării ESG pe noul standard este estimat la 9.000 de euro. Vorbim doar de costurile externe de consultanţă. Aceleaşi costuri externe de consultanţă pentru o firmă de contabilitate, care lucrează cu cinci angajaţi în Bucureşti, de exemplu, se ridică la 6.000 euro", a menţionat Cezar Armaşu, potrivit Agerpres.

La rândul său, Daniela Marişcu, preşedinte al Consiliului Patronatelor ESG România, a subliniat că, în ceea ce priveşte raportarea ESG, sunt două nivele de obligativitate: unul din 2025 şi unul din 2027 sau 2030, deoarece "încă nu s-a statutat, pe nivel de firmă".

"În momentul de faţă, din 2025 raportează IMM-urile mari, cu peste 500 de angajaţi, care deja au structurile de guvernanţă, sustenabilitate stabilite, dar reunesc mai mulţi factori de raportare prin standardul european - şi sunt IMM-uri de această talie în România care nici n-au auzit de subiect. Subiectul ar trebui să devină în atenţia publicului, pentru că nu este doar despre IMM-uri, este despre faptul că acele costuri pe care ei le vor avea se vor răsfrânge în preţurile pe care noi le plătim la nivel individual", a punctat Daniela Marişcu.

Noul standard, care a fost pus în consultare publică - se referă la implementarea voluntară de către IMM-uri, fiind recomandat să se aplice începând cu 1 ianuarie 2026.

"EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group, n.r.) a pus în consultare publică acest standard. Termenul de consultare este 21 mai, pe standardul privind IMM-urile. Noi cerem ca acest termen de consultare să se prelungească până la sfârşitul anului, deci să nu se ia o decizie acum. Termenul este prea scurt ca să facem consultarea cu IMM-urile româneşti şi să venim cu un punct de vedere pertinent în acest sens", a mai spus Cezar Armaşu.

Sursa foto: Shutterstock