Potrivit proiectului, operatorii vor fi obligaţi să publice datele în timp real, 24 de ore din 24, astfel încât orice persoană interesată să poată vedea cum este aerul pe care îl respiră.

"Oamenii ne scriu că trăiesc un coşmar, că nu pot deschide geamul propriei case din cauza mirosului. Asta spun mii de români care s-au trezit peste noapte cu gropi de gunoi fix lângă casa lor, care nu respectă legislaţia. Este o realitate inadmisibilă pe care vrem să o schimbăm. Tocmai de aceea am depus astăzi, alături de senatorul Aurel Oprinoiu, acest proiect de lege", a afirmat deputata Diana Buzoianu, la Parlament.

Conform parlamentarului USR, proiectul prevede că operatorii depozitelor de deşeuri trebuie să monitorizeze calitatea aerului de la gropile de gunoi respective.

"Este absolut normal ca datele să fie publicate 24 din 24 online, public, pentru absolut toată lumea. Şi este normal, pentru oricine vrea să vadă dacă au fost depăşite valorile de poluanţi, să poată să facă acest lucru. Eu sunt deputată de Bucureşti şi ştiu ce înseamnă pentru miile de locuitori din Berceni, Vidra, Popeşti Leordeni să trăiască într-o teroare constantă, într-un coşmar practic. Deşi au depus mii de plângeri din cauza mirosului îngrozitor de la depozitul ecologic Vidra, iată că încă nu se rezolvă problema. Până când operatorii de depozite de deşeuri nu vor plăti constant amenzi, pentru ei va fi mai ieftin, la un calcul simplu matematic, să nu facă investiţiile necesare să respecte legea", a spus Buzoianu.

Ea a susţinut că, în momentul de faţă, operatorii depozitelor de deşeuri nu sunt prinşi, nu sunt amendaţi.

"De cele mai multe ori comunităţile, care trăiesc într-un coşmar, depun sesizări, dar autorităţile vin şi spun că atunci când au mers ei la program nu au găsit valorile ridicate. Este o nedreptate şi este un coşmar în care trăiesc aceşti oameni. Din păcate, nu este doar cazul de la Vidra, sunt zeci de astfel de exemple în toată ţara. Noi astăzi depunem un proiect de lege care să asigure că de mâine cei care fac un calcul matematic şi spun: preferăm să vă otrăvim pe voi, preferăm să facem noi banii şi voi să plătiţi cu sănătatea, să nu mai poată să facă asta", a mai spus Diana Buzoianu.

Senatorul USR Aurel Oprinoiu a menţionat că această problemă este generalizată la nivelul întregii ţări.

"Este o problemă la toate depozitele de deşeuri la nivel naţional, după cum mulţi cetăţeni ştiu. Noi am început un program, când am fost la guvernare, ca datele de calitate a aerului să fie mai transparente şi toate datele din reţeaua naţională care au fost susceptibile le-am băgat pe platforma europeană de monitorizare a calităţii aerului. Acelaşi principiu de transparenţă vrem să-l punem şi la depozitele de deşeuri unde cetăţenii pot vedea în timp real datele de poluare, în principiu cu poluanţi specifici, cum ar veni hidrogenul sulfurat", a afirmat Oprinoiu.

Proiectul USR modifică OG 2/2021 privind depozitarea deşeurilor, în sensul stabilirii obligaţiei operatorului depozitului de deşeuri de a asigura monitorizarea permanentă a calităţii aerului şi de a transmite şi raporta, în timp real, prin mijloace electronice accesibile publicului larg, rezultatele monitorizării calităţii aerului. Neîndeplinirea obligaţiei va fi sancţionată cu amendă şi cu suspendarea desfăşurării activităţii până la asigurarea monitorizării permanente a calităţii aerului, precizează un comunicat al formaţiunii.

Proiectul de lege a fost elaborat împreună cu George Gârbacea, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Sursa foto: Unsplash