”Acum 100 de ani a fost inventat panoul de siguranțe pentru case. De atunci și până acum, el a rămas un dispozitiv destul de simplu. Astăzi lansăm ceea ce noi numim Resi9 Energy Center. Este un mod de a moderniza panoul electric din casele oamenilor”, menționează Peter Herweck.

Noile soluții Schneider Electric se adresează în special prosumatorilor, adică persoanelor racordate la rețeaua electrică ce sunt atât consumatori, cât și producători de energie din surse regenerabile (panouri solare).

Ați fi surpinși să aflați că peste 16% din persoane nu știu unde sunt siguranțele, unde este tabloul electric din casă, și 29% nu știu la ce folosesc acestea. Procentul va crește pe măsură ce noile generații vin din urmă, asta pentru că pentru tineri electricitatea pur și simplu «există».

Peter Herweck (foto), CEO Schneider Electric

Schneider Electric vrea practic să aducă sub aceeași umbrelă tot ceea ce ține de electricitate într-o locuință modernă, în special în cazul caselor care au propriile surse de energie regenerabilă (de exemplu, panouri solare) și în care sunt alimentate vehicule electrice. Din cauză că în ultimii ani a luat amploare apariția acestor așa-zise ”microrețele” în propriile case, panoul electric clasic trebuie să suporte sarcini sporite și este depășit de complexitatea noilor tehnologii.

”Resi9 Energy Center va fi lansat împreună cu un software de managemenet al energiei în casă. Acesta va ști exact ce se întâmplă în casa ta în ceea ce privește energia. De asemenea, împreună cu noile inovații pe care le vom lansa, utilizatorul va putea să își eficientizeze foarte bine și consumul de energie. De exemplu, utilizatorul va putea să știe care este intervalul optim – adică orele când energia este cea mai ieftină în rețea - pentru încărcarea automobilului electric”, explică CEO-ul Schneider Electric.

Vom avea panouri electrice inteligente, bazate pe software, dar ce electricieni vor ști să lucreze cu ele?

Deși pe hârtie sună foarte bine, ideea unui așa-zis ”panou de control” al energiei în locuință se va confrunta cu o problemă pe cât de simplă, pe atât de practică: ce electricieni vor ști să lucreze cu acestea și să le repare, atunci când este nevoie?

”Este logic să ne întrebăm - ce contractori vor putea administra astfel de panouri electrice ale viitorului? În SUA am rezolvat această problemă printr-un parteneriat cu o companie locală care furnizează o platformă prin care utilizatorii pot alege contractorii ce pot efectua lucrări care țin de rețeaua electrică inteligentă a caselor și care pot administra aceste noi soluții de management al energiei în gospodării. Vom aduce această platformă în Europa și o vom lansa treptat în țările în care suntem prezenți”, afirmă Peter Herweck.

Din puncte de vedere al volumului de business, România și Ungaria sunt cele mai importante țări din regunea Europei Centrale și de Sud-Est pentru Schneider Electric.

Peter Herweck a participat Innovation Summit World Tour, un eveniment organizat la Paris de către Schneider Electric, în cadrul căruia au fost prezentate cele mai recente inovații, soluții și parteneriate ale companiei în domeniul automatizării, electrificării și digitalizării.

"Având în vedere evoluția a încălzirii globale și temperaturile record din 2023, facem apel la industria și la companiile din întreaga lume să se unească pentru a face schimbări semnificative împotriva crizei climatice. Astăzi există deja tehnologia necesară pentru a reduce dramatic emisiile și pentru a face legătura între progres și sustenabilitate. Însă doar prin inovare și colaborare putem debloca noi oportunități de digitalizare, electrificare și decarbonizare care să creeze un impact de durată", a concluzionat CEO-ul Schneider Electric.

Sursa foto: Shutterstock, Schneider Electric