Ultimul an a fost cea mai fierbinte perioadă înregistrată vreodată pe Planetă. Practic, în perioada aprilie 2023 - martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900, potrivit euronews.com.

„Martie 2024 continuă secvența de recorduri climatice care au avut loc atât din perspectiva temperaturii aerului, cât și din perspetiva temperaturilor de la suprafața oceanelor”, spune Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus Climate Service (C3S).

Interesant este că în Europa Centrală s-au resimțit valori mai mari de temperaturi în martie, decât în Sahara egipteană. Oprirea încălzirii globale necesită în continuare reduceri rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră, arată specialiștii.

Fenomenul El Niño care a început în iunie nu explică pe deplin valorile neobișnuit de mari în care s-a aflat Pământul în ultimele 10 luni.

Temperatura globală a suprafeței mării a fost în medie de 21,07 °C în martie: cea mai mare valoare lunară înregistrată vreodată. Această citire pentru oceane - care exclude capetele polare ale Pământului - este peste nivelul de 21,06 °C (valoare înregistrată în februarie).

Sursa foto: Agerpres