Prosumator la bloc: Care este astăzi situația în România

Majoritatea covârșitoare a prosumatorilor, adică a persoanelor care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci o și produc din propriile surse regenerabile, locuiesc astăzi la casă.

Pentru a instala panouri solare pe un bloc din România este necesar acordul a cel puțin jumătate din locatari, în caz contrar proiectul fiind blocat din start. După obținerea acordului acestora, locatarii trebuie să strângă suma necesară instalării panourilor solare. Cât costă întreaga lucrare? Cifra variază foarte mult în funcție de dimensiunea bloculului, a numărului de panouri instalate, etc.

Totuși, pentru a vă face o impresie, merită menționat că locatarii unui bloc de 4 etaje (60 apartamente) din cartierul bucureștean Militari au plătit circa 7.000 de euro pentru instalarea a 15 panouri fotovoltaice, adică aproximativ 500 de euro/panou. Suma poate ajunge la zeci de mii de euro în cazul unui proiect de dimensiuni mai mari sau care include locatarii din mai multe blocuri apropiate. De asemenea, trebuie ținut cont că lucrarea dată ca exemplu a avut loc în anul 2022, fiind parte a unui proiectul-pilot desfășurat de Asociația ÎntreVecini.

Instalarea panourilor solare pe bloc implică însă și o altă problemă majoră, dincolo de convingerea vecinilor. Mai exact, legislația românească nu are prevederi specifice cu privire la modul de folosire al energiei produsă pe acoperișul unui bloc – suprafață comună tuturor locatarilor. În aceste condiții, energia poate să fie folosită doar pentru părțile comune ale blocului (lift, holuri, parcare, etc.). Energia suplimentară produsă și injectată în sistem ar trebui să fie, teoretic, plătită de furnizorii de electricitate, iar facturile oamenilor să scadă semnificativ (scăderi estimate la chiar și 70% din factura totală).

Din cauză că nu există o legislație clară în acest sens, locatarilor nu le rămâne decât să spere că peste ani de zile furnizorul de electricitate le va da înapoi banii pe energia introdusă de ei în sistem.

Expert în energie solară: În Spania ne recuperăm investiția în panouri solare în 5-7 ani. Energia solară se împarte doar locatarilor care plătesc pentru panouri

Ivan Cabezuela, co-fondator și CEO al Samara Energy, companie spaniolă specializată în echipamente pentru producerea energiei solare și partener Schneider Electric, estimează că investiția în panouri solare poate fi recuperată integral după 5-7 ani de folosire a acestora.

Investiția inițială este mare pentru consumatori și reprezintă, într-adevăr, un obstacol important. Totuși, panourile au o durată de viață de cel puțin 20-25 de ani, iar în Spania, o țară însorită, banii pot fi recuperați în 5-7 ani de la instalarea acestora.

Ivan Cabezuela, CEO Samara Energy

Expertul în energie recunoaște că instalarea panourilor fotovoltaice pe bloc este un proces mai dificil, având în vedere că este necesară convingerea vecinilor, însă legislația din Spania a fost modificată astfel încât panourile pot fi instalate pe bloc chiar și dacă doar o treime (33%) din locatari sunt de acord cu acest lucru.

Cum se face ulterior împărțirea energiei între locatari?

”Curentul «verde» este împărțit între familile care au plătit panourile solare. Dacă, de exemplu, avem un bloc cu 50 de familii și 17 plătesc, se instalează un contor inteligent de electricitate care va aloca fiecărei familii dintre cele 17 o a 17-a parte din energia generată. Tehnic vorbind, această împărțire este destul de simplă. Situația cu adevărat complicată este când vine vorba de înțelegerea pe care furnizorul de energie o are cu Ministerul Energiei – acolo fiind locul unde lucrurile se pot îngreuna”, explică Ivan Cabezuela.

În plus, legislația din Spania prevede că locatarii unui bloc care nu au contribuit financiar la instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperiș, pot ulterior să facă o contribuție financiară și să intre în această așa-zisă ”comunitate de energie” pentru a beneficia de facturi reduse.

”Celorlalte persoane persoane din bloc li se oferă posibilitatea de a se alătura inițiativei și de a contribui cu bani la realizarea proiectului de eficientizare energetică. Nu sunt forțați să participe, ci li se dă opțiunea”, spune Cabezuela.

El adaugă faptul că acoperișurile cu panouri fotovoltaice erau practic inexistente înainte de pandemie în Spania, deoarece reglementările din domeniu erau fie foarte slabe, fie inexistente. Acum există însă discuții foarte active cu privire la instalarea panourilor solare pe blocuri sau alte clădiri multifamiliale în comunitățile din toată Spania și se fac progrese semnificative.

”Avem circa 18 milioane de gospodării în Spania și ne așteptăm la 1,6 milioane dintre acestea să se alimenteze de la propriile panouri solare până în 2030”, concluzionează CEO-ul Samara Energy.

Potrivit datelor oficiale publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), România avea 110.355 prosumatori la finalul anului trecut, dintre care 95.205 persoane fizice.

Sursa foto: Shutterstock