Ministerul Sanatatii a facut publica lista cu clasificarea spitalelor din toata tara, in functie de competenta. Clasificarea incepe de la nivelul I – nivel de competenta foarte inalt si coboara pana la nivelul al V-lea – nivel de competenta limitat.

Clasificare spitale

Lista cuprinde 461 de spitale din intreaga tara, clasificate in functie de mai multe criterii, printre care se numara serviciile medicale asigurate, dotarile, echipamentele si liniile de garzi asigurate. Unitatile mari, cu performante, vor primi mai multi bani la buget, in defavoarea celor clasate in niveluri inferioare de competenta.

In Bucuresti, 19 spitale (inclusiv cele cu un singur profil, notate cu “IM”) au fost clasificate ca avand cel mai inalt grad de competenta, ele putand asigura furnizarea de servicii medicale cu grad de complexitate foarte mare. Dintre acestea, 16 sunt monoprofil, iar celelalte trei sunt unitati care au plan de conformare pentru incadrarea in primul nivel: Spitalul Clinic de Urgenta, Spitalul Universitar de Urgenta si Spitalul Militar Central.

Tot plan de conformare pentru nivelul I au si spitalele de urgenta din cinci judete - Cluj, Constanta, Iasi, Mures si Timis. In rest, marea majoritate a unitatilor din tara sunt incadrate in nivelele IV si V de competenta.

Dintre spitalele private, fruntase in Bucuresti sunt spitalele detinute de Sanador si MedLife, cu plan de conformare pentru incadrarea in nivelul al III-lea. Concurentul lor, Centrul Medical Unirea (actualmente Regina Maria), este incadrat la nivelul IV, la fel ca si Euroclinic (detinut de Regina Maria). La acelasi nivel este incadrat si spitalul Delta, care va fi deschis saptamana viitoare in Capitala.

In restul tarii, cea mai buna incadrare a fost obtinuta de spitalul Pelican din Oradea, care are plan de conformare pentru nivelul al II-lea. Alte mari spitale private din tara - Arcadia (Iasi), MedLife-Genesys (Arad), Nova Vita (Targu Mures), Athena (Timisoara), Sfantul Constantin (Brasov) - s-au clasat pentru cea de-a IV-a categorie.

Spitalele cu nivel I de competenta din Bucuresti

1. Institutul Oncologic "Prof.Dr. Al. Trestioreanu" IM
2. Institutul National de Endocrinologie "CI Parhon" IM
3. Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" IM
4. Institutul National de Boli Infectioase "Prof.Dr.Matei Bals"Buc. IM
5. Instititutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL IM
6. Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" IM
7. Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare Buc IM
8. Instititutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.Dr.N. Paulescu" IM
9. Instititutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneclimatologie IM
10. Institutul Clinic Fundeni IM
11. Instititutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare "Prof.Dr.CC Iliescu” I M
12. Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti I plan conformare
13. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" IM
14. Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice I M
15. Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri I M
16. Spitalul Clinic de Psihiatrie "Al. Obregia" IM
17. Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" I M
18. Spitalul Universitar de Urgenta I plan conformare
19. Spitalul Militar Central I plan conformare

Vezi in documentul anexat lista cu clasificarea tuturor spitalelor din tara.

Citeste si: Topul celor mai bune spitale private din Romania

Care sunt categoriile de clasificare

- spitale de categoria V: nivel de competenta limitat – spitale care asigura, dupa caz, urmatoarele servicii medicale: servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative;

- spitale de categoria IV: nivel de competenta bazal - spitale care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate;

- spitale de categoria III: nivel de competenta mediu - spitale care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate;

- spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta inalt – spitale care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;

- spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta foarte inalt - spitale care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri