Reprezentantii firmelor din sectorul auto afirma ca reducerea taxei auto cu 25% si plata acesteia inclusiv pentru masinile din Romania inmatriculate inainte de 2007 va incuraja importul vehiculelor second hand si va duce la scaderea preturilor la tranzactiile cu autoturisme inmatriculate.
"Noua forma a taxei auto va stimula importul cu autoturisme rulate, blocat la inceputul anului acesta de masura majorarii taxei. Totodata, impunerea platii taxei de poluare la tranzactiile cu masini deja inmatriculate va duce la modificarea pretului de piata a acestora. Iar in cazul de fata vor aparea incercari de fentare a platii taxei prin diferite metode, cum ar fi contractul de comodat", a declarat, pentru Mediafax, directorul general al portalului de oferte auto second hand Auto.ro, Bogdan Axinia.

Cristian Bica, membru al Asociatiei Distribuitorilor Autorizati Ford din Romania, spune ca taxa va reduce pretul masinilor inmatriculate inainte de 2007 cu valoarea acesteia pentru ca vanzatorii sa gaseasca cumparatori.

"In primul rand va creste numarul celor care isi vor achizitiona un autovehicul second hand de peste granita. De asemenea, dealerii care vand vehicule rulate si care au in stoc masini achizitionate anterior prin buy back sau trade in, pentru care nu s-a platit aceasta taxa, vor pierde sume importante. Si nu in ultimul rand, vor exista din ce in ce mai multe masini tranzactionate fara perfectarea actelor", a afirmat Bica.

Pe de alta parte, Silviu Preoteasa, presedintele Asociatiei Dealerilor de Marca Volkswagen si Audi, a afirmat ca masura este benefica pentru piata vehiculelor noi, banii rezultati din generalizarea taxei urmand sa finanteze programul de innoire a parcului auto.

1. Reducerea taxei auto cu 25% va incuraja importul vehiculelor second hand?

2. Plata taxei pentru masinile din Romania inmatriculate inainte de 2007 ar putea ieftini autoturismele inmatriculate inainte de 2007?




Nicusor Sorescu, directorul grupului Radacini, a subliniat ca noile masuri vor duce la cresterea parcului auto second hand.

"Anul trecut, aproape jumatate din parcul auto din tara era mai vechi de 11 ani. Odata luata acesta masura, trebuie sa ne asteptam la o crestere a numarului de masini vechi. La inceputul anului a fost pentru prima data cand inmatricularile de masini rulate au fost mai mici decat cele noi, situatie care nu cred ca va mai dura in actualul context", a afirmat Sorescu.

In primele sapte luni ale anului, in Romania au fost inmatriculate putin peste 50.000 de autoturisme rulate, cu 45% sub nivelul din perioada similara a anului trecut. Inmatricularile de masini noi au trecut usor de 40.000 de unitati, in scadere cu 14%.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede reducerea taxei cu pana la 25%, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa, la schimbarea proprietarului.

Taxa se calculeaza in functie de tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

Sursa imagine: sxc.hu
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri