Vanzarile de automobile second-hand importate de cehi au crescut, anul trecut, cu peste 40%, depasindu-le pe cele de masini noi, pe fondul liberalizarii importului de masini rulate, arata un articol publicat de cotidianul The Prague Post
Pe piata din Cehia s-au vandut, anul trecut, 183.000 de masini second-hand din import, cu 10.000 mai multe decat vanzarile de masini noi. Piata masinilor rulate a crescut cu aproape 50%, de la 126.000 de unitati comercializate in 2005. Vanzarile de automobile noi au crescut pe ansamblu cu 4%, pana la 173.478 de unitati, datorita cresterii cu 27% a vanzarilor de vehicule comerciale. Vanzarile de autoturisme au scazut cu 2,7%, pana la aproape 124.000 de unitati. Skoda are 41% din piata, urmata la mare distanta de Renault cu 6% si Volkswagen cu 5%.

"Uniunea Europeana a presat guvernul de la Praga sa-si liberalizeze politicile comerciale vara trecuta si l-a fortat sa elimine barierele comerciale ce stateau in calea importului de masini rulate. Acesta a fost factorul crucial pentru cresterea pietei in 2006", a spus secretarul Uniunii Importatorilor de Automobile (SDA), Pavel Tunkl, pentru The Prague Post.

Modificarile au permis inmatricularea in Cehia a automobilelor mai vechi de opt ani. Pe piata ceha pot fi aduse, in prezent, toate tipurile de masini, iar in ultimele luni au aparut chiar si vechile masini germane Trabant, autoturisme al caror import fusese interzis, din cauza emisiilor poluante.

Reprezentantii SDA sunt ingrijorati de faptul ca afluxul masinilor second-hand va face din tara central-europeana un "cimitir al Europei". "In timp ce varsta medie a parcului auto este de zece ani in Occident, la noi masinile de pe strazi au in medie 14 ani", a spus, potrivit NewsIn, Antonin Sipek, director al Asociatiei Industriei Auto din Cehia.

In Romania, anul trecut vanzarile de masini noi au fost de trei ori mai mari decat cele second-hand. Astfel, in 2006 s-au vandut 256.364 de masini noi, iar Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) estimeaza ca anul trecut au intrat in jur de 90 - 92.000 de masini second-hand pe piata romaneasca.

Pentru anul acesta, prognoza APIA pentru piata automobilelor noi indica o crestere cu 7%, iar pentru cea de second-hand e estimat un avans cu 10%, indiferent de gradul cu care va fi redusa taxa de prima inmatriculare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri