Majoritatea companiilor de leasing operational de pe piata romaneasca, Hertz Lease, ALD Automotive, LeasePlan, Arval Romania, Sixt New Kopel, First Fleet Management, Fleet Management Services, au inregistrat pierderi anul trecut, singura firma pe profit fiind DiRent, cu circa 14.000 de euro.
Piata de leasing operational ar putea ajunge la 800 de milioane de euro anul acesta, in crestere cu 130% fata de anul trecut, in timp ce piata de leasing ar putea creste cu 20% fata de 2007, pana la 6 miliarde de euro, potrivit companiilor din domeniu.

DiRent Group
DiRent Group este singura firma pe profit in 2007 dintre marii jucatori aflati pe piata de leasing operational din Romania. Compania a inregistrat anul trecut un profit de circa 14.000 de euro (47.346 lei), la o cifra de afaceri de 1,09 milioane euro (3,63 milioane lei), in crestere cu 266% fata de 2006.

Compania DiRent Romania mizeaza anul acesta pe o cifra de afaceri de peste 5 milioane de euro, din care 3 milioane de euro vor proveni din contracte in curs de derulare.

„Intentionam sa inregistram la finele acestui an o cota de piata de 10% de la 5% in prezent. Ne asteptam ca aceasta crestere sa fie generata de marinea portofoliului de clienti ai DiRent, dar si ca urmare a cresterii numarului de solicitari pentru masini din partea clientilor actuali ai companiei”, a declarat, Effie Valsamaki, director general DiRent Romania.

Anul acesta, DiRent va infiinta o divizie de revanzare a masinilor uzate, care va colabora cu dealerii pentru comercializarea autoturismelor second-hand.

DiRent Romania gestioneaza in prezent o flota de masini de peste 400 de autovehicule, iar anul acesta si-a propus sa atinga targetul de 700 de unitati pentru flota de masini.

Potrivit DiRent, cea mai mare parte a autoturismelor din flota circa 60% sunt masini de oras. Masinile de teren detin o pondere de 15% din totalul portofoliului, o pondere similara fiind detinuta de vehiculele comerciale, in vreme ce automobilele "executive" reprezinta 10% din total. VW, Audi, BMW, Mercedes, Opel, Ford si Dacia sunt cele mai cautate masini.

In prezent, DiRent Romania are 70 de clienti, reprezentand o crestere cu 45% comparativ cu inceputul acestui an. Printre clinetii companiei se numara Cosmote, Bunge Romania, Ifantis, Genco, Frigotehnica, Olympic Airlines. Cei mai recenti clienti sunt Lukoil si Coca-Cola Romania.

Hertz Lease
Compania de leasing operaţional Autotechnica Fleet Services, deţinătoare a francizei Hertz International şi promotoarea brandului Hertz Lease pe piaţa românească, a inregistrat anul trecut pierderi de 477.000 euro (1,72 milioane lei), la o cifra de afaceri de 716.000 euro (2,58 mil. lei).

Hertz Lease estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de 2,3 milioane euro (8,4 milioane lei).

In 2007, Hertz Lease a incheiat anul cu o flota de 530 autoturisme, in prezent detine circa 1200 de unitati iar pentru sfarsitul anului 2008 se asteapta la o flota totala de 1.600 autoturisme.

Hertz Lease a incheiat 90 de contracte de leasing, printre clientii companiei numarandu-se Cadbury Romania , Chipita, Best Foods, Coca-Cola, Star Foods, StarBucks Coffee, Ericsson, Ernst&Young etc.

Fleet Management Services
Compania specializata in gestionarea flotelor auto, Fleet Management Services (FMS), a raportat in 2007 pierderi de 70.000 euro (240.496 lei). Cifra de afaceri a companiei a avansat anul trecut cu 3,6%, la 1,2 milioane euro (4 mil. lei).

“Pierderea a fost determinata de diferentele de curs valutar dintre momentul angajarii creditelor privind achizitiile de masini destinate inchirierii pe termen lung si sfarsitul anului. Moneda euro s-a apreciat continuu in a 2-a jumatate a anului trecut fata de leu, de la 3,2 la 3,6 lei”, a precizat Daniel Ivan, directorul executiv al Fleet Management Services.

FMS activeaza de 12 ani pe piata romaneasca unde ofera servicii de administrare a flotelor auto si servicii de inchirieri de masini pe termen lung (intre un an si cinci ani).

Arval Service Lease Romania
Compania de leasing operational Arval, subsidiara locala a grupului bancar francez BNP Paribas, a avut in 2007 pierderi de 1,24 milioane euro (4,1 mil. lei). Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 860.000 euro (2,86 mil. lei).

"Pentru Arval, 2007 a reprezentat anul de lansare a operatiunilor pe piata de leasing operational din Romania, iar performanta in termeni comerciali inregistrata la finele acestui prim an a fost mult peste media din industrie, atat pe plan local cat si fata de media europeana", a declarat Arnault Leglaye, managing director Arval.

Potrivit oficialului Arval, "industria leasingului operational presupune investitii puternice in achizitia de vehicule, cu precadere in primii ani de activitate. Prin natura activitatii noastre, pentru fiecare client investim sume importante la inceputul contractului, urmand ca prin ratele lunare sa ne recuperam treptat o parte din aceasta investitie, o alta parte urmand a fi recuperata la sfarsitul ciclului de viata de minim 3 ani al vehiculelor prin revanzarea acestora. Aceasta este explicatia rezultatelor financiare din 2007, care sunt in concordanta cu planul companiei Arval, acela de a atinge break-even in anul 2010".

Pentru anul acesta, Arval estimeaza o cifra de afaceri de peste 9 milioane de euro, iar in ceea ce priveste flota gestionata o dublare a numarului de unitati, de la 1.000 de vehicule inregistrate in 2007.

"Companiile multinationale, si din ce in ce mai mult si companiile de talie medie din Romania, constientizeaza foarte bine ca detinerea in proprietate a unei flote auto reprezinta investitii costisitoare si riscuri pe masura, pe care le transfera cat mai mult catre companii specializate, precum Arval", a adaugat Leglaye.

Arval a inregistrat rezultate mult peste medie în 2007, cu o crestere de 8,7% a flotei sale destinata inchirierii, prin comparatie cu o crestere de 1,7% a flotelor de autovehicule a companiei din Europa si o crestere de 4,7% a Flotelor per total destinate leasing-ului operational in Europa.

New Kopel Romania
Compania de servicii de leasing operational si rent-a-car Sixt New Kopel este rezultatul parteneriatului din anul 2006 dintre New Kopel, prima companie straina de leasing operational din Romania, infiintata in 2005, si Sixt, furnizor international de servicii de rent-a-car.

New Kopel Romania a inregistrat in 2007 o pierdere de 630.000 euro (2,1 milioane lei) la o cifra de faceri de 5,4 milioane euro (18 mil. lei). Afacerile companiei au crescut cu 178% in 2007, comparativ cu 2006, potrivit Ministerului de Finante.

"New Kopel Romania a finalizat anul 2007 din punct de vedere financiar cu un profit net de 385.103 euro. Pierderile raportate in cadrul situatiilor financiare depuse catre institutiile romane sunt generate de fluctuatiile cursului valutar. Fiind o companie internationala, Sixt New Kopel utilizeaza moneda europeana, insa respecta reglementarile interne atunci cand este vorba de prezentarea situatiilor financiare care sunt in moneda romaneasca", a declarat Dudy Perry, CEO Sixt New Kopel.

Potrivit reprezentantului Sixt New Kopel, "pierderea pe anul 2007 a fost integral generata de cheltuielile de diferente de curs aferente creditelor de finantare. Sixt New Kopel este acoperita impotriva acestui risc facturand in lei la cursul BNR, dar din pacate venitul din diferente de curs valutar se genereaza in 3 ani(perioada de leasing)".

"Noi am incheiat anul cu o cifra de afaceri dubla, comparativ cu anul precedent, si suntem, in continuare, in crestere. Previziunile pentru anul 2008 arata foarte bine si speram sa continuam in acest trend ascendent. Cred ca piata de leasing operational din Romania inca mai are multe de dovedit" a declarat Perry.

ALD Automotive
ALD Automotive, divizia de leasing operational a BRD-Groupe Societe Generale, a intrat pe pierderi in 2007. Firma a raportat pierderi de 2,3 milioane euro (7,66 mil. lei), fata de profitul de 570.000 euro (1,9 mil. lei) inregistrat in anul 2006.

Afacerile companiei au avansat anul trecut cu 190%, de la 4,36 milioane euro (14,5 mil. lei) in 2006, la 12,8 milioane euro (42,6 mil. lei) anul trecut.

Compania ALD estimeaza afaceri de 15-20 milioane de euro anul acesta. Investitiile companiei din acest an sunt orientate in special spre dezvoltarea resurselor umane.

ALD Automotive a incheiat anul 2007 cu peste 3.000 de autovehicule in administrare. Pentru acest an, obiectivul companei este de o flota de 4.000 de autovehicule.

ALD Automotive estimeaza, in baza rapoartelor APIA privind vanzarile in leasing de autovehicule si autoutilitare de pana la 3.5t, ca intre 85 si 90% din autovehiculele vandute in leasing, apartin companiilor sau institutiilor. Potrivit ALD, in 2007 piata de leasing auto corporate din Romania a depasit 80.000 de autovehicule.

LeasePlan Romania
Compania de leasing operational LeasePlan, controlata de Volkswagen Group, a inregistrat anul trecut pierderi de 1,56 milioane euro (5,2 mil. lei), la o cifra de afaceri de 11.000 euro (36.650 lei).

LeasePlan Romania a livrat anul trecut 80 de masini din momentul inceperii activitatii in luna septembrie, iar pentru anul acesta compania are in plan gestionarea a 1.000 de masini, a precizat Bogdan Apahidean, managing director al LeasePlan Romania.

LeasePlan Romania face parte din grupul olandez LeasePlan, detinut de un consortiu alcatuit din Volkswagen Group (50%), Compania de Dezvoltare Mubadala din Abu Dhabi (25%) si Grupul Olayan (25%).

First Fleet Management And Leasing
First Fleet Management, compania de leasing operational infiintata anul trecut de Grupul Autoitalia, a inregistrat in 2007 o pierdere de 99.600 euro (331.842 lei), la o cifra de afaceri de doua milioane euro (6,7 mil.lei).

Rezultatele financiare din rapoartele Ministerului de Finante au fost calculate la un curs mediu anual raportat de BNR de 3,33 lei pentru un euro in 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri