Investitorii straini cu afaceri in domeniul auto se muta din Polonia, unde inchid fabrici si concediaza angajati, in Romania cautand forta de munca ieftina, potrivit publicatiei Rzeczpospolita, citata de Warsaw Business Journal.
Una din companiile care au recurs la aceasta solutie este Takata-Petri, un producator de componente pentru sectorul auto, care se relocheaza in Romania.

Incepand din luna august Takata-Petri va concedia 500 de salariati in Polonia.

De asemenea, Sews Polska detinuta de compania japoneza Sumitomo intentioneaza sa isi inchida fabrica in octombrie si sa se mute in Romania.

Potrivit Rzeczpospolita, alti patru investitori straini, in principal din sectorul auto vor sa vina in Romania.

In plus, o serie de alte companii care nu au inceput constructiile unitatilor de productie in Polonia au in vedere renuntarea la aceste planuri. Unul din motivele acestora sunt salariile care au crescut cu 10-12%, in 2008, iar un alt motiv sunt taxele in crestere.

Printre companiile din sectorul componentelor auto care au anuntat disponibilizari lainceputul anului in Romania sunt Valeo, Yazaki, Sews Romania, Lisa Draexmaier, Subansamble Auto, Leoni Wiring Systems Romania, Takata-Petri si Eybl Automotive Romania. Industria auto autohtona avea in 2008 circa 200.000 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri