Tinerii din Romania au un nivel de pregatire sub asteptarile companiilor angajatoare, generat, in special, de lipsa practicii in invatamantul universitar, iar in lipsa unui contact cu piata muncii, ajung sa aiba o impresie gresita despre mediul de lucru, a declarat pentru wall-street.ro László Diósi, CEO OTP Bank Romania si presedinte al Fundatiei „Dreptul la Educatie”.

"Desi, in ultimii ani, numarul absolventilor de invatamant universitar a crescut in Romania, exista inca o mare discrepanta intre pregatirea lor si asteptarile unui angajator, la intrarea acestora pe piata muncii. La nivel teoretic, unii pot fi foarte bine pregatiti, insa diferentele se simt la nivel practic, aplicabilitatea notiunilor deprinse la cursuri ramanand o necunoscuta pentru multi tineri, din cauza ca nu le-au pus in practica in anii de studentie", a explicat Laszlo Diosi.

Potrivit acestuia, lipsa oricarui contact cu piata muncii sau a unor responsabilitati similare inainte de primul job poate fi catalogata drept o lacuna, intrucat aceasta poate genera o imagine distorsionata a mediului de lucru in randul tinerilor, fapt ce le poate ingreuna adaptarea la noua etapa din viata lor.

"Aceasta poate fi evitata prin efectuarea unui stagiu de practica sau implicarea in proiecte de voluntariat. In caz contrar, exista diferente intre sarcinile pe care tinerii se asteapta sa le aiba ocupand o anumita pozitie intr-o companie si cele pe care le primesc efectiv, precum si la nivel salarial. De exemplu, potrivit celui mai recent studiu pe care fundatia „Dreptul la Educatie” a OTP Bank Romania l-a realizat la finalul anului trecut cu privire la experienta si asteptarile tinerilor legate de piata muncii, ei se asteapta sa primeasca, in calitate de debutanti intr-un anumit domeniu, venituri lunare cu mult peste valoarea medie a pietei", a precizat Diosi.

Conform studiului, asteptarile salariale al tinerilor depasesc valoarea medie a pietei, acestia dorindu-si sa primeasca, in calitate de debutanti in domeniile alese, aproximativ 3.000 de lei net pe luna. Venitul real pe care cred insa ca il vor primi este mai mic, ajungand la o medie de 2.000 de lei net lunar.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de respondenti este format din peste 150 de elevi din toata tara cu varste intre 14 si 19 ani, beneficiari ai cursurilor organizate de fundatie.

Laszlo Diosi a adaugat ca exista discrepante din acest punct de vedere la nivel de regiune, asteptarile elevilor din Bucuresti fiind mult mai mari decat ale respondentilor din alte orase, ceea ce e de inteles.

Mai mult, el a adaugat ca exista si cazuri in care tinerii nu sunt familiarizati pur si simplu cu procesul de aplicare pentru un job, astfel ca este necesara organizarea unor sesiuni de consultanta profesionala in scoli. De altfel, chiar si elevii recunosc ca au nevoie de astfel de indrumare.

Nici la capitolul educatie financiara nu stam bine

CEO-ul OTP Bank Romania a adaugat ca si in ceea ce priveste educatia financiara a tinerilor din Romania nivelul de cunostinte este scazut, iar institutiile din domeniul bancar ar trebui sa se implice pentru imbunatatirea acestei situatii.

"Contextul economic si studiile recente releva un nivel de educatie financiara sub medie in Romania, ceea ce valideaza necesitatea de a contribui la remedierea acestei situatii in randul publicului si, mai ales, in randul noii generatii. Oricine ar trebui sa detina macar notiunile de baza, intrucat acestea ne pot ajuta sa ne imbunatatim propriul nivel de trai. Educatia financiara este o misiune pe care cred ca toate institutiile din domeniul financiar-bancar ar trebui sa si-o asume", a explicat Laszlo Diosi.

Astfel, OTP Bank Romania a investit in astfel de demersuri incepand cu anul 2011, cand a dezvoltat un program de consultanta financiara pentru persoanele fizice, pe care, doi ani mai tarziu, l-a extins si pentru IMM-uri.

"Contribuim la cresterea nivelului de educatie financiara a tinerilor prin activitatea pe care o derulam prin intermediul fundatiei. Astfel, prin intermediul brandului educational OK Center, urmarim dezvoltarea aptitudinilor financiare, economice si manageriale in randul liceenilor si elevilor de gimnaziu. In cadrul modulelor de training sunt prezentate concepte economice si financiare de baza, intr-un limbaj adaptat varstei elevilor. Trainingurile sunt gratuite si sustinute la nivel national, iar pana acum, peste 1.200 de elevi din 16 orase au beneficiat de cursuri, totalizand un numar de 288 ore", a mai aratat Diosi.

Mai mult, managerul a aratat ca tinerii romani au nevoie si de consultanta pentru orientarea in cariera.

"Cercetarea pe care a efectuat-o anul trecut Fundatia „Dreptul la Educatie” a relevat faptul ca tinerii au nevoie de consultanta pentru orientarea in cariera, indiferent ca e vorba de training in grup, consultanta individuala sau prezentari. Exista o nevoie de informare mai ales legata de oportunitatile pe piata muncii din Romania, accentul fiind pus pe modul in care pot identifica joburi potrivite si cum anume isi pot maximiza sansele de a se numara printre cei recrutati de angajatori in domeniile alese. De asemenea, rezultatele ne-au aratat ca putini elevi primesc ajutor in scoala sau de la consilieri specializati si mai degraba se informeaza singuri sau apeleaza la parinti", a spus CEO-ul OTP Bank Romania.

Potrivit cercetarii realizate de Fundatia „Dreptul la Educatie”, 73% din elevi (14-19 ani) considera ca fac pasi concreti in alegerea carierei, 75% dintre ei sunt de parere ca i-ar ajuta consultanta in orientarea profesionala sub forma de sesiuni de training in grup (55%), consultanta individuala (53%) sau prezentari (44%).

Din aceste informatii putem deduce ca notiunile de orientare in cariera predate in scoli sunt insuficiente sau forma in care acestea sunt predate nu este suficient de atragatoare ori accesibila pentru tineri. Ne-am decis sa contribuim si noi la educarea tinerilor in acest sens, astfel ca Fundatia „Dreptul la Educatie” va implementa cursuri speciale de consiliere in cariera incepand din acest an, atat pentru elevii din ciclul gimnazial, cat si pentru liceeni.

Principalele puncte forte ale tinerilor absolventi

Cand vine vorba de puncte forte ale tinerilor romani, Diosi considera ca potentialul de dezvoltare si entuziasmul de care dau dovada ii pot ajuta foarte mult in acumularea de informatii cheie intr-un timp scurt, pe care ulterior sa le valorifice in viata profesionala si chiar la nivel personal.

"Vorbim de o generatie crescuta in era vitezei, invatata sa isi extraga informatiile din diferite medii, mai ales online, si sa impartaseasca idei, pareri. Abilitatile lor soft sunt mai dezvoltate decat cele tehnice, insa pe cele din urma le vor imbunatati la locul de munca, prin traininguri on the job. Au capacitatea de a se adapta rapid la schimbari si cu siguranta pot ajunge acolo unde si-au propus daca fac eforturi in acest sens. Insa e nevoie de multa munca si rabdare, pentru ca e important si sanatos pentru dezvoltarea lor sa nu arda etape in transformarea lor in profesionistii de maine", a precizat László Diósi, CEO OTP Bank Romania si presedinte al Fundatiei „Dreptul la Educatie”.

OTP Bank Romania, subsidiara a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrala si de Est, este un furnizor integrat si auto-finantat de servicii financiare. OTP Bank ofera servicii financiare universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de aproape 1.500 de unitati, ATM-uri si canale electronice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri