De la 1 iulie intra in vigoare modificarile aduse programului de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului. Intre cele mai importante noutati se numara eliminarea plafonului maxim de 3.400 de lei al indemnizatiei, posibilitatea acordata tuturor parintilor de a ramane acasa doi ani si prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie pana la varsta de 3 ani a copilului.

Cine beneficiaza de concediul si indemnizatia de crestere a copilului?

Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Cererile pentru solicitarea unui drept nou si actele doveditoare pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului/ stimulentului de insertie/ sprijinului lunar si alocatiei de stat pentru copii se depun in continuare la primarie

•Conform noilor reglementari, incepand cu 1 iulie 2016, parintii care depun pentru prima data o cerere pentru concediu si plata indemnizatiei pentru cresterea copilului pot opta pentru acordarea concediului si indemnizatiei aferente pentru o perioada de 2 ani si apoi, daca doresc reluarea activitatii, pot sa depuna cerere numai pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an si 10 luni incepand cu data de 1 iulie 2016, pentru acordarea stimulentului de insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Cuantumul indemnizatiei si a stimulentului de insertie

Conform hotararii de Guvern, limita maxima a indemnizatiei de crestere a copilului este eliminata, ceea ce inseamna ca mamele cu venituri ridicate isi vor calcula indemnizatia in baza a 85% din veniturile nete realizate in ultimul an, fara ca suma rezultata sa mai fie plafonata la 3.400 lei.

De asemenea, este eliminata si conditia de plata a impozitelor si taxelor locale pentru ca mamele sa isi mentina dreptul la indemnizatia de crestere a copilului, iar cuantumul indemnizatiei acordate persoanelor care au in intretinere copii cu handicap este si care solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani este si ea majorata, de la 450 lei la 1.063 lei.

Astfel:

  • limita minima a indemnizatiei creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.063 lei (1.250 lei este salariul minim) fata de 600 lei, cat era anterior;
  • limita maxima a indemnizatiei este eliminata, aceasta urmand sa fie calculata la 85% din veniturile nete realizate;
  • suma suplimentara pentru gemeni/multipleti sau pentru situatii de suprapunere creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.063 lei (1.250 lei este salariul minim) fata de 600 lei, cat este in prezent;
  • stimulentul de insertie se stabileste la 50% din indemnizatia minima, ceea ce inseamna 532 lei in prezent.
Varianta care se aplica de la 1 iulie 2016 Varianta care se aplica pana la 1 iulie 2016
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp ce cel putin 12 luni venituri din salarii... supuse impozitului pe venit...beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, precums i de o indemnizatie lunara

Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat venituri timp de 12 luni venituri din salarii ...supuse impozitului pe venit....pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si indemizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si o indemnizatie lunara.

Indemnizatia lunara reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

a) indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 de lei si nici mai mare de 3.400 de lei.

b) Indemnizatia lunara se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

Nivelul indemnizatiei se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut garantat pe tara pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere; Cuantumul indemnizatiilor lunare se majoreaza cu 600 de lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere;

Pentru persoanele care intorc la munca cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani acordarea suplimentului de insertie se prelungeste pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Suplimentul este in valoare de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei, respectiv 532 lei in prezent.

Persoanele care se intorc la munca inainte de implinirea varstei de un an au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 de lei pentru perioada ramasa pana la implinirea copilului a varstei de doi ani.

Cine trebuie sa depuna cereri

Sursa: Ministerul Muncii

Ministerul Muncii pune la dispozitie si o serie de respunsuri legate de cele mai frecvente intrebari despre programului de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Sursa foto: Monkey Business Images, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri