Despre IT se vorbeste de cativa ani ca este domeniul in care ofertele salariale tenteaza pe toata lumea, insa, in prezent, nici castigurile, care depasesc de multe ori salariile majoritatii romanilor, nu ii mai conving pe putinii specialisti sa se angajeze.

Felix Toma, seful companiei de recrutare Gi Group, care intermediaza, printre altele, si angajarea de specialisti in domeniul IT, caracterizeaza recrutarea din acest sector drept "o nebunie", in care pozitiile se diversifica, salariile cresc de la an la an, insa, chiar si asa, oamenii sunt foarte greu de gasit.

"Este nebunie in domeniul IT. De exemplu, vrem sa angajam 100 de persoane pentru o companie din domeniul IT din Timisoara, unde salariul incepe de la 2.000 de euro net plus prima de relocare. Prima de relocare este acordata pentru ca in Timisoara sigur nu vom gasi oameni, rata somajului fiind foarte mica, si reprezinta o sustinere pentru cei cei dispusi sa vina din alte orase. Insa chiar si in aceste conditii, nu gasim oameni care isi doreasca sa se angajeze, oameni dornici sa se relocheze", a declarat pentru wall-street.ro Felix Toma.

Desi pentru acest salariu multi romani ar fi dispusi sa lucreze oriunde, chiar si peste program, nu la fel stau lucruri cand vine vorba despre cei care s-au specializat in domeniul IT.

Astfel, ca putinele raspunsuri primite la aceasta oferta au venit din partea unor persoane dispunse sa lucreze doar de acasa pentru un salariu de 2.000 de euro net.

Cele mai importante cifre din sectorul IT

Domeniul IT conduce clasamentul industriilor cu cele mai mari venituri ale angajatilor din economia romaneasca, cu un salariu mediu net in valoare de 5.487 lei pe luna, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In tot acest timp, salariul mediu in Romania depaseste usor 2.000 de lei (2.078 lei).

Aproape 100.000 de persoane lucreaza in industria de IT si telecomunicatii din Romania, iar Java este cea mai dorita specializare din domeniu, conform datelor centralizate de wall-street.ro.

Anual sunt in jur de 7.000 de absolventi termina specializari IT&C. Circa 5.700 dintre ei sunt in Bucuresti.

Problema candidatilor pentru joburile din domeniul IT este una care se manifesta la nivelul international, datele Comisiei Europene aratand ca exista un deficit de 500.000 de specialisti IT in Uniunea Europeana, potrivit presei internationale.

Sursa foto: pathdoc, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri