Cererea de carburanti va creste moderat in Romania, cu 2-3%, chiar daca optimismul a disparut in contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu si al dezastrului din Japonia, a declarat directorul financiar al Rompetrol, Dimitri Grigoriev.
"Acum doua saptamani eram optimist in legatura cu revenirea economiei. Dar acum (in contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu si al dezastrului din Japonia - n.r.) cine mai este optimist? Cererea de carburanti din Romania va avea o crestere moderata in 2011, de cel mult 2-3%", spune Dimitri Grigoriev, potrivit Mediafax.

Cresterea capacitatii de rafinare la Petromidia, taierile de costuri si operatiunile de hedging vor duce grupul Rompetrol "pe zero" anul viitor.

"In 2012 vom fi pe zero. Vom atinge aceste rezultate prin reducerile de costuri, finalizarea programului de majorare a capacitatii rafinariei Petromidia si schimbarea structurii de productie (cresterea productiei de motorina in detrimentul benzinei - n.r.), dar si prin strategia integrata de hedging pe titei, pe intreaga cantitate de petrol pe care o vom rafina in acest an in Petromidia, respectiv 4,5 milioane tone, pe marjele de rafinare si pe cursul de schimb. Toate aceste instrumente ne vor ajuta sa ne atingem tinta", a afirmat Grigoriev.

Operatiunile de hedging presupun transferarea riscului valutar catre terti, prin intermediul contractelor de hedging incheiate cu bancile, prin operatiuni desfasurate pe pietele de capital (contracte forward, futures sau optiuni) sau prin polite de asigurare impotriva riscului valutar.

Potrivit lui Grigoriev, grupul Rompetrol anticipeaza slabirea dolarului si intarirea leului. Grupul importa aproximativ 95% din titei din Kazahstan.

"Am taiat costuri operationale de 200 milioane de dolari, adica 30% din total. In 2011 vom reduce costurile cu inca 15 milioane de dolari. Efectele pozitive ale eficientizarii si ale reducerii costurilor se vad in rezultatele operationale", a continuat Grigoriev.

Prin cresterea capacitatii de rafinare a Petromidia la cinci milioane tone de titei anual si majorarea productiei de motorina grupul estimeaza ca rezultatele operationale se vor imbunatati cu 100 milioane de dolari.

"Vom investi in acest an 200 milioane dolari in rafinarie, si 15 milioane dolari in reteaua de benzinarii, pe care o vom extinde cu 20 de statii, in principal in franciza. (...) In 2011 vor termina reconstructia rafinariei Petromidia, unde vom produce mai multa motorina decat benzina", a spus el.

La sfarsitul anului 2010, grupul Rompetrol opera 788 de statii (131 statii proprii, 153 statii Partener, 151 statii Expres si 353 baze interne).

Rompetrol a inregistrat anul trecut o pierdere de 179,33 milioane de dolari, iar pentru 2011 anticipeaza un rezultat negativ de 48,29 milioane de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri