Recunosc lacunele sistemului roman de invatamant, dar nu il critica. S-au imbogatit cultural si profesional dupa ce au studiat in strainatate, iar acum s-au intors in tara pentru a schimba lucrurile. In bine.
Aflati mai jos de ce s-au intors in tara tinerii care au urmat un master sau un doctorat in strainatate, prin intermediul burselor de studiu oferite de Fundatia Dinu Patriciu:

Raluca Hritcu, absolventa de master in business la Universitatea din Amsteram, Olanda si business analyst la Roland Berger Strategy Consultants:

"M-am intors in Romania pentru ca am simtit ca am o datorie fata de locul in care m-am nascut. De asemenea, m-am intors pentru ca aici sunt familia, prietenii si cunoscutii mei. Totodata, entuziasmul specific varstei a cantarit extrem de mult in decizia mea. Sunt convinsa ca in Romania ai ce sa faci, trebuie doar sa cauti cu temeinicie oportunitatile. Pe parcursul experientei mele acolo, am constatat ca exista diferente academice intre Romania si strainatate, in sensul ca un profesor se ocupa de fiecare student in parte. El are timp sa se ocupe de student si dupa incheierea programului de lucru si devine un fel de mentor. In ceea ce priveste sfatul meu pentru studentii din Romania, eu le spun sa expuna cat mai mult, pentru a explora foarte multe oportunitati".


Mircea Crisbasanu, absolvent de master al Universitatii Tehnice din Delft, Olanda:


"Am revenit in Romania pentru ca pot aduce un plus de valoare aici si cred ca pot promova Romania prin calitatea oamenilor si a tarii. Romania are un potential foarte mare in turism. Intentia mea sa fac Romania cunoscuta atat strainilor, cat si romanilor, prin intermediul turismului. Chiar daca in Olanda ti se ofera mult si ai destule oportunitati, te poti intoarce in Romania, daca ai o anumita viziune. In momentul in care ai o anumita viziune asupra a ceea ce vrei sa faci in viitor, gasesti si motivele pentru care sa te intorci in tara".

Alin Ionut Dumitrescu Dragan, absolvent de master al Rotterdam School of Management, Olanda:

"Cred ca in Romania avem oporturnitati chiar mai mari decat afara pentru a ne dezvolta si de aceea am ales sa ma intorc in tara. Stiu ca e criza, dar orice criza reprezinta un nou inceput. In Romania este si o criza de talente si noi, cei care am studiat in strainatate, putem profita de acest lucru. Mi-am dat seama ca in Romania chiar poti schimba lucrurile, daca iti doresti cu adevarat, in ciuda sigurantei financiare pe care o poti obtine in strainatate. In Olanda am invatat sa fiu mai tolerant si ca pot invata de la oricine".

Cosmin Neamtu, absolvent de master la Universitatea din Amsterdam, Olanda si analist financiar la Dynamic Credit Partners:

"Cand termini un master in strainatate, ai doua variante: fie ramai si lucrezi acolo, fie te intorci. Mi s-a oferit un job acolo, foarte bine platit, dar am ales sa revin pentru a schimba ceva. Desi se afla in Uniunea Europeana, Romania are un decalaj foarte mare fata de celelalte tari membre, ori chiar in acele sectoare se poate construi ceva. Banii nu au fost un criteriu in decizia mea de a ramane sau nu in Olanda".


Pana in prezent, 300 de romani au mers la studii in strainatate prin intermediul burselor oferite de Fundatia Dinu Patriciu. Fiecare bursa are o valoarea de 15.000 de dolari (10.500 de euro). Cei care sunt acceptati pentru a primi finantare sunt obligati sa se intoarca in tara dupa finalizarea studiilor, pentru o perioada cel putin egala cu cea a formatiei urmate. Altfel, beneficiarii sunt nevoiti sa restituie contravaloarea bursei si penalitatile aferente.

"Am pus conditia ca tinerii sa se intoarca in tara dupa terminarea studiilor pentru ca nu fac acte de binefacere. Succesul in afaceri consta in piata pe care o ai, iar dezvoltarea pietei tine de cantitatea de inteligenta care se acumuleaza pe acea piata. Sper ca toti cei care se intorc sa devina parte la cresterea economiei romanesti", a spus omul de afaceri Dinu Patriciu.

Un studiu prezentat recent de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), o organizatie non-guvernamentala care faciliteaza contactele intre romanii care studiaza in strainatate, a aratat ca factorii socialii sunt cei care ii determina, in primul rand, pe romanii care au studiat in strainate, sa revina in tara.

"46% dintre respondenti declara ca prietenii sunt cei care ii determina sa revina, iar 31% considera ca familia este motivul pentru care se vor intoarce", potrivit analizei citate.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri