Tot mai multi tineri din Romania, elevi de gimnaziu sau de liceu, aleg sa isi continue studiile in institutiile de invatamant din Europa, SUA sau Canada. Mai exact, numarul celor care pleaca la studii in strainatate creste cu 20% anual, potrivit datelor furnizate de IntegralEdu. Iar avantajele pentru ei sunt de necontestat: multiculturalism, posibilitatea de a invata o limba straina, posibilitatea de a face internship si de a capata experienta profesionala inca de pe bancile scolii, programa scolara adaptata la cerintele pietei si profesori foarte bine pregatiti.

Tinerii din Romania au inceput sa se alinieze trendului de a studia in strainatate. Peste 6.000 de studenti pleaca in fiecare an sa studieze la institutiile de invatamant din afara, potrivit datelor IntegralEdu. Pentru studiile universitare de licenta, principalele destinatii sunt: Marea Britanie (destinatia numarul unu pentru studii in afara), Olanda, Danemarca, Germania, Franta, Elvetia si SUA.

De ce este Marea Britanie atat de populara? Pentru ca ofera mai multe tipuri de programe: standard si combinate, tinerii au posibilitatea sa faca internshipuri, schimburi culturale in alta tara si, foarte important, au posibilitatea de a colabora cu industria, deoarece iau contact cu marii angajatori inca de pe bancile scolii.

Crestere exista si pentru taberele scolare si licee. Numarul celor care aleg sa studieze la liceele din strainatate a crescut cu 15%, in 2017, iar numarul elevilor plecati in tabere de educatie a crescut cu 30%.

"Liceenii care pleaca in edu-tabere sunt interesati fie de aprofundarea unei limbi straine, fie de aprofundarea mediului educational (studii liceale sau universitare). Prin astfel de experiente isi maximizeaza sansele de a primi o oferta de la institutiile dorite si vor avea posibilitatea sa aiba o adaptare mai usoara la mediul international in care vor studia", a declarat Teodora Raducanu, coordonator Departament Invatamant Liceal.

Cati dintre tineri se mai intorc in Romania?

Tendinta studentilor IntegralEdu este sa ramana in tara in care au studiat sau sa migreze catre alte tari pentru a-si continua programul de master, au declarat reprezentantii IntegralEdu. Pe perioada studiilor, unii tineri intra in programe de internship, iar apoi au ocazia sa isi gaseasca un loc de munca in cadrul companiilor.

Dintre tinerii care-si termina studiile liceale in strainatate, 100% dintre ei merg mai departe tot la universitati din afara.

Ce apreciaza tinerii la programele de studii din strainatate

Ana Maria Papp, manager Departament Universitati, a declarat ca tinerii care isi termina studiile universitare in strainatate apreciaza aceste programe, in detimentul celor din Romania, din mai multe motive: multiculturalism, posibilitatea de a invata o limba straina, posibilitatea de a face internship pe bune si de a capata experienta profesionala inca de pe bancile facultatii. De asemenea, programa scoala adaptata nevoilor pietei muncii si profesorii bine pregatiti, sunt foarte apreciate de tineri.

Elevii care se inscriu in sistemul britanic de invatamant apreciaza, in primul rand, programa. "La liceu, in sistemul britanic, in ultimii doi ani se pot specializa. Studiaza 3-4 materii in concordanta cu domeniul ales pentru universitate, iar cei care merg pe international baccalaureate program studiaza 6 materii, dar 3 dintre ele la nivel mai aprofundat. In plus, un alt beneficiu pentru ei este numarul mic de elevi care se inscriu la cursuri (6 - 20 de elevi)", a declarat Teodora Raducanu.

De asemenea, pe langa teorie, partea practica are un rol foarte important in programa scolara. Deloc de neglijat, este programa extracurriculara foarte bogata, care vine in completarea celei de la scoala.

Cat costa studiile in strainatate

La universitatile de stat din Marea Britanie taxele variaza in functie de regiunea in care se afla universitatea. In Anglia, acestea sunt de pana la 9.250 de lire/an pentru full-time study si 4.625 de lire/an pentru part-time study. In Tara Galilor, taxa anuala este de 9.000 de lire/an, iar in Scotia este semnificativ mai mica, de 1.820 de lire/an, se arata in Ghidul de finantare al studiilor in strainatate, redactat de Integraledu.

La universitatile private nu exista o limita impusa de stat pentru taxa de scolarizare, asa ca pe intreg teritoriul marii Britanii aceasta variaza intre circa 7.250 si 16.400 de lire/an. Pentru studiile de masterat, studentii trebuie sa plateasca intre 4.000 si 30.000 de lire pentru un an de studiu.

Brexit-ul nu a micsorat numarul de candidati romani acceptati anul trecut la studii, iar din cifrele IntegralEdu numarul aplicantilor a crescut cu 12%. Asteptarile sunt ca Marea Britanie sa continue sa ofere sprijin sub forma de imprumuturi si burse pentru studentii veniti din strainatate si dupa iesirea din UE. Scotia a anuntat ca studentii din spatiul european vor beneficia de invatamant gratuit pentru studiile universitare de licenta, in anul universitar 2019-2020, dupa iesirea formala din UE

Ana Maria Papp, manager departament universitati in strainatate, IntegralEdu

In Olanda, taxa de scolarizare, atat pentru licenta, cat si pentru master, este de 2.060 de euro/an. Programul de licenta dureaza intre 3 si 4 ani, iar cel de master are o durata de 1 sau 2 ani.

Invatamantul public in Danemarca este gratuit pentru studiile de licenta si master, atat pentru studentii nativi cat si pentru ceilalti studenti din UE. Pe langa programele de licenta si master, exista si programe de certificare (MBA), care sunt contra cost.

La fel ca in Danemarca, nici in Suedia nu se precep taxe pentru studentii din statele UE decat pentru anumite programe de certificare. Atat invatamantul de stat, cat si cel privat sunt gratuite pentru studentii suedezi si pentru tinerii din UE.

In cazul institutiilor publice de invatamant superior din Franta, statul acopera cea mia mare parte din costurile taxei de studiu. Aceste taxe reprezinta in medie circa 14.000 euro/an/student, acestea fiind acoperite de catre stat. Astfel, studentilor le ramane sa plateasca doar niste taxe administrative anuale. Fata de aceste sume, taxele pentru o institutie privata sunt sensibil mai mari. Acestea se incadreaza intre 3.000 si 10.000 de euro, insa pot ajunge si la 30.000 de euro pe an.

Cei care se pregatesc sa mearga peste Ocean pentru studiile de licenta sau master, trebuie sa stie ca taxele de la universitatile de stat din SUA variaza intre 12.000 - 25.000 de dolari/an, iar la cele private acestea pornesc de la 18.000 de dolari si ajung pana la circa 57.000 de dolari/an (Princeton, Columbia, Yale, Chicago). La universitatile de top, aceste taxe se ridica la 60.000 de dolari, cu masa si cazare incluse.

Pentru un an de studii de licenta la universitatile din Canada se platesc taxe intre 10.900 si 38.500 de euro, in timp ce pentru studiile de masterat costurile sunt mai mici (intre 5.100 so 10.900 de euro).

Costurile pentru un an de studiu la o institutie de invatamant din strainatate nu este de neglijat, insa toate scolile ofera burse de studii pentru cei cu rezultate bune, valoarea lor fiind cuprinsa intre 10% si 100% din taxa de scolarizare.

Noul model european de educatie

Tendintele in Europa in ceea ce priveste studiile in strainatate arata o crestere a fenomenului in ultimii ani.

La nivelul UE tinerii sunt incurajati sa adopte mobilitatea educationala peste hotare, intrucat acest fenomen conduce la un transfer multucultural si de valori, care, in timp, va avea un rol in consolidarea structurii economico-sociale europene. In viitor se va pune accent pe cunoasterea limbilor straine si pe modelul de formare continua, pe tot parcursul vietii. Chiar si companiile incurajeaza acest sistem, iar pentru maximizarea nivelului de angajabilitate, cetatenii vor trebui sa devina mult mai flexibili si deschisi la educatia permanenta

Ana Maria Papp

Noul model educational la nivel european va predispune cetatenii la o mobilitate mai mare pe piata muncii, dar si in zona studiilor, iar cele mai multe state incurajeaza acest fenomen. De exemplu, Germania si-a asumat ca pana in 2020 sa primeasca 350.000 de studenti straini, iar anul trecut au atins deja aceasta tinta.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri