Tot mai mult tineri romani aleg sa studieze in afara tarii si aleg in general licee si universitati din Marea Britanie, Olanda, Germania si Elvetia. Nivelul educational, experienta de invatare, dar si oportunitatile pe care le au ulterior in piata muncii ii fac pe tineri si pe parintii acestora sa depaseasca impedimentul zecilor de mii de euro pe care adesea trebuie sa le plateasca anual si sa isi cheltuiasca economiile sau sa faca imprumuturi, in unele cazuri, pentru educatie. Exista insa si varianta gratuite sau mai ieftine de studii in strainantate, pe care le-am discutat intrun interviu cu Ana Maria Papp, manager departamentul universitati in strainatate in cadrul IntegralEdu.


Wall-Street.ro: Cati copii romani pleaca in fiecare an la studii in strainatate?

Ana Maria Papp, manager departamentul universitati in strainatate, IntegralEdu: Din datele oficiale, peste 6.000 pleaca anual la studii universitare in strainatate in UK, Olanda, Tarile Nordice, Franta, Germania, Austria, Elvetia, Italia, Spania, SUA, etc. Spre exemplu, in Olanda, in anul academic 2018-2019, au plecat 2.927 romani, Romania situandu-se pe locul 8 in topul tarilor din care pleaca tineri la studii universitare in Olanda. In UK, in 2018 au aplicat 2.920 tineri romani la studii universitare, iar in 2019 – 3.180 (o crestere de 9%).

Wall-Street.ro: Cati estimati ca pleaca sa studieze liceul si cati pleaca la studii de licenta si masterat?

Ana Maria Papp, IntegralEdu: Datele noastre arata ca avem cateva zeci de copii, anual, la liceu. Aici ne bazam doar pe cifrele IntegralEdu, pentru liceele private si academiile, de top, cu care colaboram. Nu vorbim despre familiile care se muta cu totul din Romania si isi inscriu copiii la liceele din orasele si tarile in care s-au mutat.

Wall-Street.ro: Cum caracterizati evolutia interesului romanilor pentru studiile din strainatate in ultimii ani?

Ana Maria Papp, IntegralEdu: Tot mai mult tineri aleg sa studieze in afara tarii, indiferent ca e vorba de cursuri de scurta sau de lunga durata. Ne asteptam ca si in urmatorii ani sa creasca interesul pentru studii internationale, pentru toate ciclurile de studii. Programele de studiu se diversifica de la un an la altul, apar noi specializari si oportunitati de studiu si de dezvoltare. Referitor la specializari, spre exemplu, numarul studentilor inregistrati la programele de IT si Inteligenta Artificiala a crescut mult, de asemenea si la specializarile de stiinte biomedicale.

Wall-Street.ro: Care sunt institutiile de invatamant din afara care practica cele mai mici taxe de scolarizare in licee?

Ana Maria Papp, IntegralEdu: In majoritatea tarilor exista licee care au costurile complet subventionate de stat, asa cum sunt si in Romania. IntegralEdu lucreaza, in principal, cu licee private de tip boarding sau college, care sunt mai potrivite pentru copiii ce pleaca la studii acolo fara parinti, unde serviciile incluse acopera necesarul unul copil venit sa studieze din alta tara si unde atentia este concentrata pe fiecare copil in parte. Costurile la liceele cu care colaboram pornesc de la circa 12.000 lire sterline pe an pentru o scoala de tip academie din Marea Britanie si pot ajunge pana la 115.500 franci elvetieni in Elvetia.

Wall-Street.ro: Care sunt institutiile de invatamant din afara care practica cele mai mici taxe de scolarizare in facultati

Ana Maria Papp, IntegralEdu: Tarile nordice – costurile de studiu sunt 0, fiind complet subventionate de stat.

Franta – la universitatile de stat, costurile variaza intre 184 si 610 euro/an.

Germania – nu exista taxe de scolarizare la universitatile de stat, ci doar contributii semestriale care variaza intre 200 si 500 euro.

Olanda – Taxa de scolizare este de aprox 1.100 EUR/an, diferenta fiind subventionata de statul olandez (pana la suma de 10.000).

Marea Britanie – la universitatile de stat costurile variaza in functie de regiune. In Anglia acestea sunt de 9.250 lire/an pentru studii de licenta, in Tara Galilor taxa este de 9.000 de lire/an, in Scotia de 1.820 lire/an. La universitatile private, costurile variaza intre 7.250 – 16.400 lire/an. Pentru programele de master, studentii platesc intre 4.000 si 30.000 lire/an.

Wall-Street.ro: Care sunt tarile in care romanii isi trimit cel mai des copiii la studii liceale? Cat costa in aceste tari un an de liceu?

Ana Maria Papp, IntegralEdu: Tot din datele IntegralEdu: Marea Britanie, Germania, Elvetia.

In medie, costurile pentru studii in Marea Britanie sunt urmatoarele: taxa de scolarizare, cazare si mese - marea majoritate a scolilor se regasesc in palierul 30.000 - 45.000 lire sterline/an scoli tip boarding, 45.000 – 55.000 lire sterline/an in scoli tip college. Scolile de tip academie au partea de scolarizare subventionata, parintii platesc cazarea si masa (de aceea preturile sunt mai mici, in jur de 12.000-15 000 lire sterline/an.

In Germania, costurile pentru o scoala de tip boarding sunt cuprinse intre: 31.500-45.000 euro pe an, iar in Elvetia intre 55.000-115.500 franci elvetieni.

Wall-Street.ro: Care sunt tarile in care romanii isi trimit cel mai des copiii la studii universitare? Cat costa in aceste tari un an de facultate/master?

Ana Maria Papp, IntegralEdu: Fluxul cel mai mare il inregistreaza Marea Britanie si Olanda pentru studii universitare.

Wall-Street.ro: Care sunt principalele surse de finantare la care apeleaza pentru a-si sustine copiii in scoli?

Ana Maria Papp, IntegralEdu: Imprumuturile guvernamentale acolo unde sunt disponibile, pentru studii de licenta de pana la 9250 lire sterline (UK), dar si de master - 17.000 lire sterline imprumut (Tara Galilor), iar in Anglia aproximativ 13.000 de lire sterline imprumut pentru master.

In rest, familiile sustin studiile din propriile economii sau imprumuturi bancare. De asemenea, exista posibilitatea de finantare prin burse si subventii acordate de institutiile de invatant la care pleaca copiii. In plus, exista si pusibilitatea de a obtine burse oferite direct de catre universitati care pot acoperi partial sau total taxele de scolarizare. Acestea sunt bazate de regula pe merite deosebite, dar si pe o analiza amanuntita a situatiei financiare din care provine copilul.

Wall-Street.ro: Exista si alte variante de finantare mai putin populare, care ar conta in cresterea numarului de copii care studiaza in afara?

Ana Maria Papp, IntegralEdu: Alte variante de finantare mai putin populare la care se apeleaza sunt sponsorizarile, strangerile de fonduri sau burse private.

Sursa foto: www.pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri