La zece ani de la infiintarea furnizorului de servicii medicale private Sanador, sotii Doris si Florin Andronescu au inaugurat saptamana aceasta cel mai mare spital particular din Bucuresti, in urma unei investitii de 40 de milioane de euro. Antreprenorii au in plan deschiderea, in termen de trei-cinci ani, a unui al doilea spital, ce ar urma sa fie construit tot in Capitala.
Avem deja terenuri, tot in zona Piata Victoriei, si suntem interesati de un spital, pentru ca in mod automat el va cuprinde si o clinica”, a declarat Florin Andronescu, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Cunoscut pentru infiintarea companiilor Flanco (electroIT) si Credisson (finantare credite), pe care le-a vandut inainte de criza, Florin Andronescu se ocupa acum de Sanador din pozitia de director de dezvoltare, sotia, Doris Andronescu (foto), detinand 100% din actiunile furnizorului de servicii medicale private.

Cel mai probabil, planurile pentru a doua unitate sanitara vor fi puse in practica atunci cand spitalul recent deschis va ajunge la un grad maxim de ocupare.

Spitalul Sanador, primul din reteaua care pana acum cuprindea trei clinici si doua laboratoare de analize medicale – toate localizate in Bucuresti, a insemnat o investitie totala de 40 de milioane de euro, dintre care 30 de milioane de euro au fost cheltuiti pentru constructie si amenajare, iar restul pentru aparatura. “40% din investitie inseamna fonduri proprii, iar restul banilor au provenit din doua credite bancare”, a spus Doris Andronescu, director general al Sanador.

Medic de profesie, ea povesteste ca inca de la infiintarea retelei, in 2001, se gandea la deschiderea unui spital, dar ca la momentul respectiv nu dispunea de resursele financiare necesare. “Am inceput cu o clinica, iar apoi ne-am extins cu inca doua clinici si doua laboratoare, de unde putem acum sa directionam pacienti catre spital”.

Sanatate de cinci stele

Spitalul functioneaza intr-o cladire noua, cu doua corpuri, care initial erau proiectate pentru a gazdui birouri si apartamente. Suprafata totala a unitatii este de 18.000 metri patrati, spitalul dispunand de 290 de paturi, cea mai mare capacitate dintr-o unitate spitaliceasca privata din Bucuresti. In cadrul lui lucreaza circa 500 de persoane – medici angajati si colaboratori, personal mediu si administrativ, adica un numar dublu fata de salariatii din clinici si laboratoare (460 de persoane).

Asa cum puncteaza oficialii Sanador, spitalul ofera confortul unui hotel de cinci stele, iar preturile sunt pe masura. Astfel, tariful este de 100-150 lei pentru o consultatie, 200-300 pentru o tomografie, pe cand preturile pentru o nastere variaza intre 6.200 si 9.000 de lei, in functie de tipul procedurii si de titulatura medicului. In tariful pentru nasteri nu sunt incluse costurile unei zile de spitalizare, de 500-760 lei.

Spre comparatie, o nastere la maternitatea Regina Maria, detinuta de compania cu acelasi nume, costa intre 7.500 de lei si 9.700 de lei. La MedLife, o nastere poate costa intre 7.000 si 13.000 de lei.

Spitalul Sanador cuprinde, pe langa un ambulator (clinica), toate specialitatile medicale si chirurgicale, inclusiv unitate proprie de urgenta, o sectie de terapie intensiva, o maternitate, un departament anatomie patologica, precum si servicii de recuperare-medicina fizica.

Pentru primul an de functionare, oficialii Sanador estimeaza un grad de ocupare de 30%, echivalent cu un total de 3.500 de pacienti. “Ne propunem ca la sfarsitul celui de-al treilea an de functionare sa inregistram profit operational, iar dupa zece ani sa ne amortizam investitia”, a mai precizat Doris Andronescu.

Spitalul a inceput sa functioneze in urma cu doua saptamani, desi termenul initial de inaugurare era fixat pentru septembrie 2010. “Am devenit operationali in martie, insa am inceput la un foc mai domol. Intarzierile s-au datorat tehnologiilor cu care am echipat spitalul, si asta pentru ca am lucrat cu furnizori straini”, a explicat Florin Andronescu.

Reteaua Sanador a realizat anul trecut afaceri de 11 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de 2009. Pentru anul curent, sotii Andronescu mizeaza pe afaceri de cel putin 15-16 milioane de euro, iar intr-un caz optimist, pe un rulaj de 21 de milioane de euro.

Directorul de dezvoltare al Sanador spune ca, in mod normal, dupa trei ani de functionare, spitalul ar putea sa genereze 50% din veniturile totale ale retelei. “Acesta este si modelul in afara: 60% din venituri sunt generate de zona de ambulator, iar restul de spital”, a aratat Florin Andronescu.

"Viitorul oricarei afaceri este exitul"

Sotii Andronescu, alaturi de Georgeta si Robert Serban – proprietarii retelei de clinici Gral Medical – sunt printre singurii patroni din serviciile medicale private locale care inca mai controleaza in proportie de 100% afacerea lor.

“Viitorul oricarei afaceri este exitul”, spune Doris Andronescu, dar precizeaza ca este prematura o astfel de discutie in cazul Sanador.

Am fost contactati de toate fondurile de investitii mari din Romania, dar nu am fost interesati, nici nu am ajuns in etapa de oferta”, sustine directorul de dezvoltare.

Nu am avut intentia de a vinde sau de a atrage un fond de investitii. De obicei, un fond vine intr-o afacere pentru a sustine investitiile sau pentru ca proprietarul sa faca exit partial sau total”, mai explica antreprenorul.

Cat despre alte solutii de finantare, Doris Andronescu spune ca a cochetat cu ideea de listare la Bursa, dar ca acum prefera sa se axeze pe dezvoltarea spitalului pe care tocmai l-a deschis.

Cu cine intra in competitie Sanador?

Pana la momentul deschiderii spitalului controlat de sotii Andronescu, Life Memorial, din zona Grivita, era cel mai mare spital din Capitala. Controlat de furnizorul de servicii medicale private MedLife, acesta are o capacitate de peste 120 paturi si o suprafata de 12.500 metri patrati.

Un alt concurent este reteaua Regina Maria, fosta Centrul Medical Unirea (CMU), care opereaza in zona Floreasca spitalul Euroclinic, cu o capacitate de sub 100 de paturi. Euroclinic este primul spital privat din Bucuresti, fiind detinut pana la preluarea de catre CMU, in 2010, de grupul olandez Eureko.

Pentru 2011, principalii jucatori si-au bugetat cresteri de 20-30% fata de 2010, un avans sustinut atat de atragerea de noi clienti din unitatile spitalicesti de stat, cat si de expansiunea retelelor private. Anul trecut, piata de profil era estimata la o valoare de 400-450 milioane de euro.

"Mi-ar placea sa si vad spitalele despre care se tot vorbeste ca se vor deschide. Pentru mine, proiectul real, viabil pentru anul acesta, este cel al Medicover, care va deschide o maternitate", a comentat antreprenorul.

Ce spitale se vor mai deschide?

Compania suedeza Medicover a anuntat luna trecuta o noua etapa de expansiune pe piata autohtona, prin deschiderea, in Bucuresti, a unui spital, in toamna anului curent. Investitia in spital, care va avea circa 50 de paturi, se cifreaza la 20 de milioane de euro, excluzand cheltuielile curente. Spitalul va include o sectie de maternitate si o alta de pediatrie, precum si trei sali de operatie si o sectie de ambulator. Medicover mai are un teren in zona Pipera unde estimeaza ca va deschide, in 2013, un spital cu 150-200 de paturi.

Regina Maria are in constructie un spital de obstretica-ginecologie in zona Baneasa care va fi gata in septembrie. Pe langa acesta, compania mai are bugetate anul acesta investitii in deschiderea de policlinici, in Bucuresti si in restul tarii. In Capitala vor fi deschise policlinici in zonele Drumul Taberei, Militari si in Berceni, iar in tara – in Cluj-Napoca, Bacau si Constanta.

In ianuarie anul acesta, MedLife a anuntat ca anul acesta va investi 25 de milioane de euro in extinderea retelei prin deschiderea a trei noi spitale, alaturi de clinici si farmacii. In buget sunt incluse si achizitii de unitati medicale. Furnizorul de servicii medicale a realizat deja o prima achizitie, preluand cu 3 milioane de euro pachetul majoritar de actiuni in cadrul unui grup medical aradean.

Cele mai mari lanturi de clinice private din Romania sunt operate de MedLife, Regina Maria, Medicover, Euromedic, Gral Medical, Hiperdia, Sanador, Centrul Medical Romar, Medcenter, Polisano si Medsana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri