Numarul grupurilor de firme romanesti era in 2009 de 4.696, in timp ce cele de multinationale erau de peste trei ori mai multe, majoritatea fiind controlate din strainatate. Analistii consultati de wall-street.ro au explicat care sunt principalele motive pentru care firmele autohtone au pierdut teren in fata capitalului strain.
Din totalul grupurilor de firme multinationale, 33 sunt controlate din Romania, iar 15.225 din strainatate. In categoria grupurilor multinationale au fost incluse si persoanele fizice straine, care controleaza cel putin doua intreprinderi din Romania, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Spre comparatie, in 2008 functionau in Romania 4.276 de grupuri rezidente si 26.467 de grupuri de intreprinderi multinationale (135 controlate din interior, respectiv 26.332 controlate din strainatate).

“Capitalul romanesc a trebuit sa se autocreeze. Vorbim de o diferenta de start pentru firmele romanesti cu capital zero, in timp ce firmele straine s-au implantat aici in domenii din cele mai interesante”, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In opinia sa, capitalul strain a beneficiat de un tratament favorabil, avand intotdeauna “un lobby foarte bun”.

“Spre deosebire de alte tari, la noi nu a existat niciodata un conflict intre capitalul roman si cel strain, poate doar intre capitalul mic si cel mare. Capitalul romanesc nu are insa un ambasador pe langa Guvern. Nu am avut mitul dezvoltarii capitalului local care sa mearga in strainatate”, mai afirma Pogonaru.

De asemenea, acesta subliniaza faptul ca o alta problema o reprezinta ruperea lanturilor de creare a valorilor. “Masurile luate anul trecut de autoritati – majorarea TVA, oprirea investitiilor – au dus la multe insolvente in randul firmelor care aveau ca obiect piata interna, in special. A fost distrus lantul de subfurnizori locali. Facem un fel de «lohn de asamblare» in conditiile in care multinationalele isi aduc subfurnizorii lor, iar cei romani dau faliment”, explica presedintele AOAR.

Totodata, cel mai mare procent de grupuri de firme au ca activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), industria prelucratoare (18%) si constructii (14%).

In ceea ce priveste grupurile romanesti, cele mai multe activeaza in comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (23%), industria prelucratoare (18%) si in constructii (13%).

La randul sau, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, explica diferenta intre numarul firmelor romanesti si multinationale prin doua motive: accesul la finantare este mai facil in cazul celei de-a doua categorii si expertiza necesara.

Numarul firmelor romanesti nu il va concura peste noapte pe cel al multinationalelor. Vorbim de forta capitalului si expertiza necesara, doua capitole unde multinationalele beneficiaza de un avantaj competitiv”, precizeaza Lungu.

In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de firme din Romania sunt controlate din Germania, Franta sau Austria.


Sursa: INS

Rezultatele anului 2009 arata ca pe primul loc, in functie de ponderea numarului de salariati, se afla subgrupurile controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate in Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franta (11%), in timp ce 9% din subgrupurile de intreprinderi sunt controlate din Austria.

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (8%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (5%) si in sectiunea informatii si comunicatii (2%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri