Dupa nivelul scazut atins in 2009, valoarea totala a tranzactiilor inregistrate anul trecut in sectorul energetic, exceptand segmentul de regenerabile, a crescut cu 19% fata de 2009. Comparativ cu perioada 2005-2008, valoarea tranzactiilor este una inca scazuta, dar conditiile sunt favorabile pentru o redresare a pietei, potrivit raportului "Power Deals" publicat recent de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
Achizitiile raman una dintre prioritatile de pe agenda multor companii energetice europene, care analizeaza oportunitatile pentru a-si extinde prezenta internationala, se precizeaza in raport. De exemplu, companiile IP (International Power) si GDF Suez (Gaz de France) au anuntat ca fuziunea lor va duce la o rationalizarea a activitatii portofoliilor lor, urmata de extinderea pietelor importante de crestere.

„Suntem de parere ca aceasta tendinta de resuscitare a tranzactiilor va continua, insa acest lucru depinde in mare masura de revenirea cererii de energie pe pietele dezvoltate, ceea ce va da companiilor incredere in programele lor de investitii si modernizari”, a declarat Alexandru Lupea (foto), partener Servicii de Audit, liderul departamentului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati in cadrul PwC Romania.

Daca revirimentul cererii de energie va fi durabil, atunci ne asteptam sa apara oportunitati interesante de vanzare de active de care sa beneficieze anumite companii. Indeosebi in Europa, acest trend se va accelera pe masura ce companiile elibereaza capital pentru investitii si atrag totodata resurse din partea fondurilor suverane, a celor de infrastructura si a fondurilor de pensii”, a adaugat Lupea.

In ceea ce priveste Romania, Lupea este de parere ca tranzactiile vor fi, cel mai probabil, in domeniul energiilor regenerabile, odata cu clarificarile legislative ce vor fi facute in perioada urmatoare.

Este posibil ca marii jucatori europeni sa decida sa investeasca in capacitati de generare conventionale, avand in vedere ca necesarul suplimentar de energie electrica din urmatorii ani nu va putea fi acoperit doar din surse regenerabile”, a mai precizat oficialul PwC Romania.

Pe plan global, politicile guvernamentale in domeniul energiilor „curate” vor juca un rol important in felul care se va configura activitatea de fuziuni si achizitii in acest an, prin cresterea influentei cadrului de reglementare asupra evaluarii activelor energetice. Cheltuielile masive de capital si prioritatile operationale cerute de conformarea cu politicile guvernamentale de mediu vor reduce apetitul pentru achizitii majore, dar vor stimula in acelasi timp restructurarile prin tranzactii de mai mici dimensiuni.

Tendinta din sectorul energetic spre tranzactii la nivel global, cu achizitii transcontinentale, s-ar putea accelera in 2011, spre exemplu in regiunea Asia Pacific, unde activitatea de tranzactionare a inceput sa se orienteze catre achizitii din afara regiunii. De asemenea, reactia de pana acum a autoritatilor americane fata de tranzactiile din SUA anuntate in 2010, sugereaza ca atitudinea acestora a devenit mai favorabila fluxurilor de investitii in zona sectorului reglementat de utilitati”, crede Lupea.

„Cu toate acestea, fluxul de tranzactii din Statele Unite va depinde de gradul in care institutiile de reglementare vor crea obstacole in calea finalizarii operatiunilor de fuziuni si achizitii. Noi consolidari, vanzarile de retele din Europa, precum si apetitul de tranzactii din Asia Pacific vor duce la niveluri crescute ale tranzactiilor in 2011, desi acest lucru nu va duce la frenezia de la mijlocul anilor 2000”, a concluzionat Alexandru Lupea.

Raportul Power Deals include o analiza a tuturor tranzactiilor nationale si internationale din sectorul energiei electrice si al gazelor naturale.

PwC este o companie multinationala care ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri. Compania are in prezent 161.000 de angajati in 154 de tari, inclusiv Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri