Iesirea unor jucatori de pe anumite piete si repozitionarile creeaza conditiile pentru o potentiala efervescenta a pietei fuziunilor si achizitiilor din sectorul energetic in acest an, potrivit unui raport al companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
Epicentrul tranzactiilor in domeniul energiei s-a mutat in zona Asia-Pacific dupa sase ani de dominatie europeana. Raportul anual PwC, Power Deals, arata ca actuala criza a datoriilor suverane din Zona Euro se resimte si la nivelul tranzactiilor din domeniul energiei din Europa, marii jucatori din energie si investitorii orientandu-se catre alte piete pentru achizitii.

Criza din Zona Euro ar putea avea totusi un dublu impact asupra tranzactiilor din sfera energiei. Pe de o parte va ingreuna finantarea tranzactiilor, pe de alta parte, s-ar putea sa duca la o sporire a privatizarilor din sectorul energetic pe masura ce guvernele europene vor cauta sa-si valorifice activele pe care le detin in companiile energetice pentru a finanta deficitele bugetare sau a-si reduce datoria publica. In plus, criza va duce la deprecierea monedei europene, ceea ce va facilita accesul pe piata europeana a cumparatorilor de pe alte continente.

Cumparatorii si vanzatorii din zona Asia-Pacific au fost in spatele celor mai multe tranzactii in 2011, iar scaderea preturilor la care sunt evaluate companiile europene va spori atractivitatea pietei europene pentru investitorii asiatici, luand in calcul si valoarea ridicata a yen-ului japonez si al renminbi-ului chinezesc.

„Avem de a face cu o piata a fuziunilor si achizitiilor foarte diferita si mai putin euro-centrica. Firmele europene sunt atrase acum de investitiile in America de Sud si de alte piete cu potential de crestere. Cumparatorii din regiunea Asia-Pacific sunt preocupati la randul lor de achizitiile in Europa. De asemenea, in Statele Unite ale Americii avem de a face cu un numar ridicat de tranzactii care asteapta „unda verde” din partea institutiilor de reglementare. Exista multe premise ca actualul val de fuziuni si achizitii din sectorul energiei sa continue in ritm sustinut, cu exceptia unei inrautatiri a conjuncturii economice care sa duca la o recesiune globala”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati, PwC Romania.

„Intocmai ca cele mai multe piete europene, Romania a inregistrat o scadere pronuntata a numarului si valorii tranzactiilor din sectorul energetic, indeosebi pe segmentul energiei conventionale, in vreme ce in sfera energiei regenerabile se observa o efervescenta a proiectelor anuntate, dar destul de putine tranzactii, pentru ca marii jucatori interesati de sectorul energiei eoliene si-au achizitionat deja proiectele necesare. Este o piata dictata de cumparatori mai mult ca niciodata, iar dezvoltatorii de proiecte in sfera energiei regenerabile trebuie sa obtina toate avizele si sa avanseze proiectele foarte repede, intrucat perioada propice pentru acestea este relativ limitata in timp”, a adaugat Lupea.

In ultimele 12 luni, Europa a inregistrat cea mai mica pondere in totalul tranzactiilor din energie de cand PwC a inceput sa analizeze tranzactiile din acest sector in 1999. Per ansamblu, valoarea tranzactiilor din sectorul energetic a scazut cu 43%, de la 70,3 miliarde de dolari in 2010 la 39,8 miliarde de dolari in 2011. In schimb, scaderea de 30,5 miliarde de dolari a valorii tranzactiilor din Europa a fost mai mult decat compensata de cresterea cu 58,5 miliarde de dolari a tranzactiilor din America de Nord.

Tranzactiile din sectorul energiei din Statele Unite au fost stimulate de nevoia companiilor de utilitati si a celor din zona de transport de gaze naturale de a obtine economii de scara. Noile exploatari ale gazelor de sist presupun cheltuieli de capital mari pentru investitori dar si pentru operatorii de sisteme de transport ale gazelor naturale, insa reprezinta oportunitati de crestere pentru acestia, ceea ce duce la inmultirea tranzactiilor. Achizitiile din zona operatorilor retelelor de transport au generat 47,3 miliarde de dolari din cresterea inregistrata de tranzactiile din sectorul energetic american.

Un subiect foarte important in acest an va fi retragerea unor jucatori din anumite tari si din anumite sectoare pentru a putea sa-si consolideze bilanturile financiare si a realiza investitii majore pe pietele lor cheie, in vreme ce-si pastreaza flexibilitatea de a cauta oportunitati si pe pietele emergente. Atat Eon cat si RWE intentioneaza sa faca astfel de iesiri in 2012.

Cheltuielile de capital vor deveni tot mai dificil de finantat de catre companiile de utilitati europene ca urmare a conjuncturii actuale de pe pietele financiare. Intr-o analiza conexa raportului, PwC a descoperit faptul ca firmele de utilitati:

• Au atras mult mai putina finantare, de la 75,6 miliarde de Euro in 2009, la doar 14,6 miliarde de euro in 2011, pe masura de pietele financiare s-au contractat.
• In plus, in intregul sector de utilitati european, 15 grupuri au suferit retrogradari ale ratingurilor lor de credit in 2011, iar 30% au in continuare perspectiva negativa.

Aceasta reducere a optiunilor de finantare va determina marile companii de utilitati sa caute sa-si vanda detinerile de pe pietele secundare.

„Companiile europene de utilitati trebuie sa faca fata unei situatii dificile. Pe de o parte, asigurarea unor preturi energetice rezonabile va insemna ca societatile de utilitati vor suporta o mai mare parte a costurilor de investitii. In acelasi timp, optiunile lor de finantare sunt mult mai putin flexibile decat in trecut. Vom asista la cateva parteneriate interesante in anii ce vin pe masura ce companiile isi vor intensifica relatiile cu sursele alternative de finantare. S-ar putea sa vedem o intarire a legaturilor cu fondurile de investitii suverane, fondurile de pensii si fondurile de infrastructura. Companiile chinezesti de stat din sectorul energiei s-ar putea sa joace de asemenea un rol in asigurarea finantarii, precum si alti investitori din regiunea Asia-Pacific”, a concluzionat Lupea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri