Marilen Kenington, 42 de ani, a ajuns intr-un deceniu de la director al departamentului juridic si corporate affairs al InBev Romania in prima linie de management a unui gigant din industria bunurilor de larg consum cu sediul central in Praga: StarBev.
Marilen Kenington (fosta Popa) a fost vreme de sapte ani legal&corporate affairs director al InBev Romania, producatorul Bergenbier, dupa care in martie 2008 a plecat in Rusia, fiind promovata pe pozitia de vicepresedinte juridic pe zona Europei Centrale si de Est. “La Moscova muncesti si apoi stai in trafic. In Praga am mai mult timp liber, mai ales pentru a descoperi acest oras care are multe de oferit”, spune Kenington.

Ascensiunea romancei nascuta in orasul Bacau nu s-a oprit in Rusia, iar in luna ianuarie a anului 2010 a mai urcat o treapta in ierarhia InBev. Ea a fost avansata intr-o functie-cheie la nivelul grupului, preluand conducerea a trei departamente: legal, HR si corporate affairs.

Promovarea managerului roman avea loc la trei luni luni dupa ce Anheuser-Busch InBev vindea pentru 1,5 miliarde de euro operatiunile din Europa Centrala si de Est, inclusiv pe cele din Romania, catre fondul de private equity CVC Capital Partners. Dupa tranzactie, compania preluata trece printr un proces de rebranding, astfel incat pe cartea de vizita a lui Marilen Kenington scrie acum “Chief HR, Legal & Corporate Affairs Officer Starbev”. Ea are in subordine opt manageri din fiecare filiala a grupului StarBev. “Echipa mea este prezenta in toate tarile noastre. Directorii juridici si de HR imi raporteaza direct. In orice tara in care ma duc, am propria echipa”.

Mai mult, Marilen Kenington este singura femeie din echipa de management a multinationalei de bere, alaturi de sefii departamentelor financiar, marketing si vanzari si de directorii generali din fiecare tara in care StarBev are operatiuni. Toti ii raporteaza lui Alain Beyens, CEO-ul grupului.

Una din cele mai importante si recente realizari ale echipei sale este extinderea brandului de bere Staropramen la nivel international. Astfel, doar anul acesta brandul praghez de bere a ajuns pe 16 piete noi, printre care Statele Unite ale Americii, Franta, Serbia, Croatia, Muntenegru si Romania.

Marilen Kenington, care a absolvit in 1995 Institutul de Drept si Relatii Internationale “Nicolae Titulescu”, iar apoi si-a completat studiile la Universitatea din Bucuresti cu o specializare in relatii publice si in Statele Unite, la Wharton, Pennsylvania, considera ca experienta profesionala este mai importanta decat un MBA pentru ca un manager sa isi dezvolte cariera pe plan international. “MBA-ul te poate ajuta, dar nu este esential intr-o cariera. Eu, de pilda, nu am un MBA. Am colegi care l-au facut, altii care s-au concentrat doar pe job”.

Kenington a mai lucrat la inceputul carierei sale in cadrul caselor de avocatura Taylor Joynson Garrett si Hall Dickler, si in birourile locale ale companiilor Philip Morris si Brewery Holdings.

Pe Marilen Kenington am intalnit-o la Praga, unde StarBev a deschis Staropramen Visitors Centre, o berarie-muzeu care celebreaza brandul praghez de bere Staropramen. O investitie de aproximativ 1,2 milioane de euro, muzeul este situat langa fabrica Staropramen din Cehia.

Productia Staropramen a inceput in urma cu o luna si in Romania, fiind produsa sub licenta Pivovary Staropramen la fabrica Bergenbier de la Ploiesti.

Wall-Street.ro: Care a fost prima experienta profesionala pe plan international?


Marilen Kenington:
Am avut prima experienta internationala la varsta de 22 ani (n.red.: in 1991), cand lucram la biroul local al firmei britanice de avocatura Taylor Joynson Garrett. Am fost trimisa la birourile din Londra pentru un training.

Wall-Street.ro: Cat de importante sunt studiile pentru ca un manager din Romania sa prinda un job cel putin la fel de bun in strainatate?

Marilen Kenington: MBA-ul te poate ajuta, dar nu este esential intr-o cariera. Eu, de pilda, nu am un MBA. Am colegi care au, altii care nu. Cred ca succesul intr-o cariera nu provine neaparat din studii, ci din ceea faci la locul de munca.

Wall-Street.ro: La inceputul anilor ’90 ati ales sa ramaneti in Romania.

Marilen Kenington: Asa e. Eu am stat acasa in anii ’90, cand multa lume pleca din tara la studii sau sa munceasca in afara tarii. Am crezut ca pot sa schimb ceva in tara mea. Eu ii incurajez pe tineri sa munceasca acasa, dar sa nu refuze o oportunitate profesionala in strainatate.



Wall-Street.ro: Cum este sa lucrezi in Praga?

Marilen Kenington:
E minunat sa lucrezi aici. Este o placere. Suntem foarte norocosi ca traim aici. Orasul are o frumusete speciala. (..) Aici traficul nu este o problema. Cat faceam in Bucuresti cu masina dintr-un colt in celalalt al orasului, fac cu avionul de la Bucuresti la Praga.

Wall-Street.ro: Cat de mult calatoriti si cum reusiti sa coordonati birourile locale ale unui gigant precum StarBev?

Marilen Kenington: Am opt colegi care imi raporteaza direct, iar in Praga am doi oameni in departamentul de resurse umane. Practic, echipa mea este in toate tarile in care avem birouri. Directorii juridici si de HR imi raporteaza direct, astfel incat in orice tara in care ma duc, am echipa.

Din ianuarie 2010, cand am preluat functia de direct de HR, juridic si corporate affairs, Praga este a doua mea casa. Sunt un cetatean al aerului. Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca am o medie de 240 de zboruri pe an. Contactul cu tarile in care avem operatiuni este direct. Mergem lunar in toate tarile.



Wall-Street.ro: Aveti experienta in HR. Cum vi se pare noul Cod al Muncii?


Marilen Kenington: Sunt sigura ca va avea efecte pozitive. Erau necesare aceste schimbari. Fostul Cod al Muncii era mult prea strict pentru angajatori, iar in anumite parti era mai comunist decat cel de dinainte de 1990.

Wall-Street.ro: Va ganditi la antreprenoriat dupa atatia ani de multinationala?

Marilen Kenington: Nu am astfel de planuri. Imi place extraordinar ce fac, mai ales acum, cu componenta de HR. Am un ritm al activitatii care ma mentine intr-o stare alerta.

CV - 10 ani, o multinationala, trei orase


- ian. 2001 - mar. 2008 (7 ani si 3 luni): Legal & Corporate Affairs Director InBev Romania - Bucuresti;

- mar. 2008 - dec. 2009 (1 an si 10 luni): VP Legal & CA CEE AB Inbev – Moscova;

- ian. 2010 - prezent (1 an si 8 luni): Chief HR, Legal & CA Officer StarBev - Praga.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri