Compania Mineco, inregistrata in Elvetia, va prelua producatorul de cupru Moldomin Moldova Noua si s-a angajat la investitii de peste 150 milioane de euro, a anuntat RTZ & Partners Cluj-Napoca, lichidatorul judiciar al Moldomin, scrie Mediafax.
"Caietul de sarcini impunea investitii la nivelul a minim 50 milioane de euro, insa in cadrul sedintei de negociere, investitorul a declarat ca va investi 150 milioane de euro, pe langa faptul ca isi asuma obligatiile de mediu care, in alte conditii, ar fi ramas in sarcina statului roman", se spune in comunicat.

Lichidatorul a primit doua oferte, deschise miercuri, 14 septembrie, la ora 12:00. Una dintre oferte a venit de la o societate romaneasca, insa a fost retrasa.

Mineco este formata dintr-un grup de companii si are trei mine in Serbia si Bosnia. Compania va prelua si licenta de exploatare a Moldomin Moldova Noua, judetul Caras Severin, precum si dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatarii.

Moldomin, aflata faliment din 4 noiembrie 2010, are o licenta pe 20 de ani, pana in 2018, pentru exploatarea zacamantului de cupru de la Moldova Noua.

Compania are datorii totale de 258 milioane de lei catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si autoritatile locale din Moldova Noua, au precizat reprezentantii RTZ & Partners.

Mineco nu va plati toate datoriile Moldomin, insa suma pe care o va achita pentru preluarea firmei miniere va fi distribuita creditorilor. Lichidatorul nu precizeaza suma pe care Mineco o va plati pentru preluarea Moldomin.

"Atragerea acestui investitor va insemna salvarea zonei Moldova Noua si a locuitorilor acesteia, nivelul investitiilor fiind previzionat la minim 50 milioane de euro. Functionarea minei la capacitatea estimata de ofertant presupune crearea a 400 de noi locuri de munca", precizeaza RTZ & Partners.

Moldomin a incheiat in 2007 un contract de cooperare pentru activitati miniere cu consortiul format din Energo Mineral, Cuprom si Ipronef, dar contractul a fost reziliat un an mai tarziu pentru neonorarea unor obligatii. Energo Mineral, Cuprom si Ipronef se angajau, in 2008, sa investeasca peste 240 milioane de euro, intr-un interval cinci ani, in Moldomin si in Cuprumin Abrud.

Mineco a incercat sa preia Moldomin si in 2006, cand firma a fost scoasa la vanzare de catre actionarul majoritar, Ministerul Economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri