Industria farmaceutica locala nu poate sa sustina noua versiune a taxei clawback, intrucat producatorii de medicamente ar trebui sa suporte, integral, diferenta dintre bugetul alocat de autoritati si consumul de medicamente, sustin membrii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
"Versiunea aprobata ieri (miercuri, 21 septembrie - n. red.) de Guvernul Romaniei, desi apare dupa o perioada de consultari intre industria de medicamente si autoritati, ignora solutiile propuse de industrie. Depasirea bugetului la care se adauga si pierderile din sistem, urmeaza sa fie suportata integral si in mod exclusiv de catre producatorii de medicamente", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de ARPIM.

Potrivit asociatiei, anul trecut, suma alocata pentru consumul de medicamente a fost cu peste 1 miliard de lei mai mica decat necesarul real de medicamente.

Ca urmare, daca aceasta diferenta se va mentine, atunci taxa nu va putea fi sustinuta de producatorii de medicamente. In plus, forma noua a taxei clawback "reprezinta un semnal negativ transmis investitorilor straini prezenti in Romania", afirma producatorii internationali de medicamente.

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de Urgenta privind o noua forma a taxei clawback. Aceasta prevede ca detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sa plateasca, trimestrial, o contributie la stat, din incasarile pe care le obtin prin comercializarea medicamentelor. Noile masuri vor fi aplicate incepand cu 1 octombrie. [Citeste aici detalii despre noua versiune a taxei].

Ministerul Sanatatii a dat si un exemplu de calcul: daca intr-un trimestru statul aloca pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei, iar consumul real in acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligatia de a o achita catre stat este de 33% din volumul de vanzari.

ARPIM reuneste 28 de companii internationale producatoare de medicamente originale, prezente in Romania. Ele realizeaza 70% din valoarea pietei de medicamente autohtone, potrivit propriilor estimari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri