Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice, avertizeaza ca nivelul taxei clawback pe trimestrul 3 al anului curent a crescut, din nou, cu 25% fata de nivelul din trimestrul 3, 2016, ceea ce va duce la disparitia si mai multor medicamente ieftine de pe piata si la "prabusirea" industriei farmaceutice locale.

Procentul „p” din calculul taxei clawback a crescut in trimestrul 3 al acestui an la 19,42%, fata de doar 14,91% in trimestrul 3 al anului 2016, iar estimarile APMGR, realizate pe baza cifrelor Ministerului de Finante prevazute ca si colectare pentru taxa clawback pe anul 2017, arata ca acesta va creste si mai mult in trimestrul 4, 2017, respectiv la un nivel de 24%.

„Din pacate constatam ca am avut dreptate si ne confruntam cu o noua crestere nesustenabila a taxei clawback, in ciuda declaratiilor Ministrului Sanatatii, Florian Bodog, ca nivelul acestei taxe este constant si la o <<valoare rezonabila>>. Anunturile festiviste ale Ministrului nu mai pot acoperi dezastrul din domeniul asigurarii medicamentelor pentru populatie si consideram ca se impune demisia domnului Bodog,” a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR.

APMGR solicita Guvernului sa ia in considerare apelurile repetate ale producatorilor de medicamente generice de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, cat mai urgent posibil, daca nu se doreste falimentarea producatorilor de medicamente generice si privarea populatiei cu venituri reduse de si mai multe medicamente de baza.

APMGR atrage atentia ca pastrarea actualului mod de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice in urmatorul an va duce la disparitia de pe piata a altor mii de medicamente generice cu preturi mici. Conform companiei de cercetare si studii de piata CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care risca sa dispara de pe piata in perioada urmatoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse in Romania, de producatori romani, care produc exclusiv generice.

Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures si Constanta unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind majoritatea claselor terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice. Industria generica locala contribuie cu circa 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca.

APMGR reprezinta urmatoarele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva- o companie Sanofi.

Sursa foto: amenic181 / Shutterstock.com 4

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri