Comparativ cu țările din regiune, șoferii români simt cel mai puternic costul încă ridicat al mașinilor electrice (EV). Mai exact, un român cu venituri medii ar trebui să își economisească timp de 10 ani salariul net pentru a putea să își cumpere o mașină electrică premium, sau circa 2,2 ani pentru a putea să își cumpere una dintre cele mai ieftine mașini electrice, potrivit unei analize realizată de Erste Group, principalul acționar al BCR.

De cealaltă parte, un șofer român care ar vrea să își cumpere o mașină clasică (ICE - Internal Combustion Engine) premium/de mari dimensiuni, ar trebui își economisească salariul timp de aproximativ 8 ani. De asemenea, o mașină ICE ieftină îi costă pe români aproximativ 1,8 salarii anuale.

Dintre țările din regiune, Cehia stă cel mai bine din punct de vedere al numărului de salarii necesare pentru a cumpăra o mașină electrică. Mai exact, un șofer ceh trebuie să plătească 6 salarii anuale pentru o electrică premium, sau 1,6 salarii pentru o electrică low-cost.

Unul dintre principalele motive pentru care vânzările de mașini electrice sunt încă relativ scăzute în Europa Centrală și de Est (ECE) este accesibilitatea limitată. În comparație cu mașinile cu combustie internă, vehiculele electrice sunt cu 15-50% mai scumpe, în funcție de tipul mașinii

Erste Group

Mai mult, dacă în acest context adăugăm salariile mai mici din ECE, se poate observa clar că un cumpărător din țări precum România, Polonia, Cehia sau Ungaria se confruntă cu un cost semnificativ mai mare decât un potențial cumpărător din vestul Uniunii Europene.

În aceste condiții, analiștii Erste consideră că există un potențial mai mare pentru vehiculele electrice cu costuri reduse în ECE, Dacia fiind astfel foarte bine poziționată să își mărească vânzările din regiune, din moment ce se concentrează tocmai pe segmentul low-cost de mașini electrice. Totodată, producătorii din China care exportă în Europa au cele mai mari șanse de reușită în ECE.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri