De la pandemie încoace, viața și munca angajaților s-a schimbat semnificativ. Cu toții am traversat perioade de stres intens, ceea ce ne-a afectat considerabil mintea și organismul. Însă zilele libere sunt aliatul nostru în activitatea noastră profesională, dar și în viața privată. De ce? Pentru că acestea îmbunătățesc sănătatea mintală, motivația, cogniția, creativitatea, performanța la locul de muncă și chiar și relațiile interumane.

Studiile (Gilovich, T. & Kumar, A. 2015) sugerează că atunci când îți cheltui banii în vacanță, sau atunci când aloci resurse financiare pentru experiențe (călătorii, concerte, mese în oraș etc.), vei fi mai predispus să capeți o fericire de lungă durată comparativ cu momentele în care achiziționezi produse materiale (articole vestimentare, bijuterii, produse de tehnologie sau altele).

Acest lucru poate fi în acord cu vechea înțelepciune care spune că ceea ce contează în viață sunt amintirile experiențelor frumoase și nu lucrurile materiale. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că și planificarea unei vacanțe ne poate îmbunătăți starea de spirit, potrivit Psychology Today.

Ce beneficii are o vacanță asupra creierului nostru?

Într-un studiu din 2023 (Ferguson, T. et al.), cercetătorii au descoperit că vacanța crește calitatea somnului zilnic, precum și activitatea fizică pe care o facem, fie când alegem să ne plimbăm, fie când alegem chiar să mergem la sală.

Cercetarea arată că după o vacanță mai mare de trei zile, calitatea somnului nostru va fi mai bună pe o perioadă de două săptămâni. Cu cât este mai redus numărul de zile libere, cu atât mai mic va fi efectul asupra corpului nostru și asupra stării de spirit.

Într-un alt studiu privind efectul unui concediu asupra corpului nostru (Kuhnel, J. & Sonnentag, S. 2011), 131 de profesori au completat chestionare înainte și după vacanță. Rezultatele au sugerat că implicarea în muncă a crescut semnificativ și epuizarea a scăzut, cu mențiunea că efectele au durat aproximativ o lună.

O altă chestiune importantă, ce trebuie luată în considerare este cum să profiti și cum să te bucuri cât mai mult de o vacanță. În studiul din 2021 (Blasche, G. et al.), cercetătorii au descoperit că, dacă faci meditație în timpul vacanței, acest exercițiu te poate ajuta să combați mai ușor „depresia” de după concediu.

Câte zile libere să ne luăm ca să eliminăm stresul acumulat?

Cu cât e mai lungă vacanța, cu atât mai bine, nu? În ceea ce privește durata vacanței, nu există foarte multe date care să arate care este intervalul optim. Există studii care sugerează că în final, chiar și trei zile de vacanță pot fi benefice. Într-un alt studiu (Etzion, D. 2003), cercetătorul a studiat efectul duratei concediului de muncă asupra stresului la locul de muncă și a epuizării.

Un alt cercetător care a studiat efectul duratei concediului asupra stresului de la locul de muncă și a epuizării indică faptul că există același rezultat pentru vacanțele de peste 10 zile, cât și pentru cele care sunt între 7 și 10 zile. Totodată, alte studii sugerează că efectul pozitiv al unei vacanțe poate dura mai mult pentru persoanele care au locuri de muncă cu un nivel scăzut de stres.

Important de precizat este faptul că o trecere în revistă a literaturii de specialitate nu ne oferă un răspuns clar cu privire la modul în care zilele libere ne ajută corpul și mintea. În practică, situațiile diferă de la un om la altul.

De ce? Pentru că depinde mult de ce face și ce nu face un om în concediu, dacă alege sau nu să aibă anumite activități sau experiențe. Mai mult, contează mult și nivelul de stres de la job, capacitatea de a face față acestuia, precum și de modalitatea de a relaxa pe deplin, o chestiune care îi pune în dificultate pe mulți angajați în vacanță care nu reușesc să se relaxeze complet.

Cu siguranță ai auzit multe persoane care își iau laptopul în vacanță pentru a rămâne în continuare conectați la job, însă acest lucru nu poate să fie decât un factor de stres și poate minimiza efectele benefice ale unui concediu.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri