Cu atât de multe moduri de informare și de consum de produse culturale, ideea de a te uita la tv își pierde din însemnătate, chiar și în hotelurile în care mergem în vacanță. Așa se face că viitorul televizorului veșnic prezent în orice cameră de hotel pare să fie în pericol.

Când mergem în vacanță, indiferent dacă ne cazăm la un hotel de o stea sau la un complex de cinci stele, garantat vom găsi mereu în camera noastră de hotel un televizor. Însă putem fi de acord cu toții că cei mai mulți dintre noi nu deschid niciodată televizorul respectiv, mai ales pentru că avem la îndemână platforme de streaming cum ar Netflix, Disney sau HBO unde putem urmări seriale direct de pe device-urile noastre.

Odată cu creșterea serviciilor de streaming și o varietate din ce în ce mai mare de dispozitive mobile de pe care utilizatorii pot viziona orice doresc, oriunde doresc, mai sunt televizoarele la fel de esențiale precum au fost cândva?

Hotelurile și stațiunile turistice de la mare sau de la munte din întreaga lume încep să se îndoiască de relevanța televizorului din camera fiecărui oaspete. Samir Hammam, proprietarul Wadi Sabarah Lodge din Marsa Alam, Egipt este și el în aceeași situație.

„Am proiectat hotelul în așa fel încât să te îndepărteze de lumea cu care te-ai obișnuit, dar și pentru a te bucura cât mai mult de Deșertul de Est și Marea Roșie. Televizorul tău de aici este priveliștea mării și a peisajelor de la balcoanele noastre și de la restaurant. De ce să zbori în Egipt să faci ceea ce făceai și acasă?”, spune el, potrivit euronews.com.

În Italia, la Lacul Como, fiecare cameră de cazare din Villa Làrio are vedere directă la lac. În 2014, când s-a deschis complexul, managerii au decis să nu monteze televizoare în camere. Directorul de marketing al proprietății spune că cei care dețin astfel de cazări ar prefera „mai degrabă ca oaspeții să se bucure de priveliștile uluitoare din dormitorul lor”.

O altă astfel de unitate turistică o regăsim în Franța. Pe terenul Palatului Versailles, Le Grand Contrôle este un hotel cu 13 camere într-o clădire veche de aproape 350 de ani, construit de arhitectul preferat al lui Ludovic al XIV-lea, Jules Hardouin-Mansart. Când s-a deschis, în urmă cu doi ani, echipa a decis să omită televizoarele pentru ca spațiile să rămână în concordanță cu tema proprietății din secolul al XVIII-lea.

Renunțarea la scară largă la televizoarele din cameră nu va fi un lucru simplu

În Egipt, licențele hoteliere vin cu anumite prevederi. Dacă o proprietate este clasificată drept „cabană” și este poziționată în natură, nu sunt necesare televizoare, însă dacă vorbim de un hotel care se „măsoară” în stele, televizoarele sunt obligatorii.

televizor in camera de hotelSursa foto: Unsplash

Samir Hammam, proprietarul Wadi Sabarah Lodge din Marsa Alam, Egipt spune că unitatea sa nu se află în niciuna dintre aceste categorii. Antreprenorul colaborează cu Ministerul Turismului încă din iulie 2022, de când a deschis unitatea, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru turiști.

Oaspeții hotelului duc lipsa televizoarelor?

Multe hoteluri oferă acum Wi-Fi gratuit în cameră (deși multe încă oferă Wi-Fi gratuit doar în spațiile publice). Astfel, există multe oportunități de a viziona conținut chiar din confortul camerei tale, chiar și fără televizor.

Cu toate acestea, observațiile hotelierilor cu privire la comportamentul oaspeților sugerează că nivelul de consum nu este unul atât de mare.

„Vedem că majoritatea clienților vin și își iau cărți de citit și își lasă telefoanele și tabletele pe loc secund. Ca să nu mai vorbim de faptul că mulți dintre clienții noștri nici măcar nu observă lipsa televizoarelor. În zece ani, hotelul a primit doar două solicitări de a aduce televizoare în camerele lor”, spune Flore Pilzer de la Villa Làrio din Franța.

În Wadi Sabarah Lodge din Egipt, proprietarul reiterează că nu au existat plângeri cu privire la lipsa televizoarelor. Când vorbești cu oaspeții despre asta, cei mai mulți dintre ei le spun angajaților hotelului să păstreze camerele așa cum sunt.

„Majoritatea covârșitoare a oaspeților nici măcar nu își dă seama că nu există televizoare și puținii care își doresc unul (de exemplu, familiile sau cei care vor să vizioneze un film) pot primi unul oferit de serviciile pentru oaspeți”, explică Phillip Morstedt, director de proprietate.

Lipsa ecranelor chiar îmbunătățește șederea clienților lor și îmbunătățește interacțiunea socială, mai crede acesta.

Cum ar afecta designul hotelului eliminarea televizoarelor?

Dacă televizoarele încep să fie eliminate treptat, probabil că va exista un efect secundar pentru designul camerelor și amenajările interioare.

Artem Kropovinsky, designer și fondator al Arsight, o companie de design interior din New York, spune că „De zeci de ani, amenajările camerelor din case și hoteluri au fost dictate de plasarea televizorului, dar pe măsură ce tehnologia devine mai individualizată și mobilă. , zilele întregii familii sau ale unui grup de prieteni înghesuiți în jurul unui ecran de televizor se împuținează.”

Care este viitorul televizoarelor pentru camere de hotel?

Camerele de hotel fără televizor nu s-au născut ca urmare a apariției stațiunilor de wellness și a smartphone-urilor. În 1950, când Jamaica Inn, din Jamaica, și-a deschis porțile, televizoarele erau vădit absente - o alegere îndrăzneață pentru un hotel sinonim cu una dintre cele mai mari francize de film din toate timpurile: James Bond. Proprietarul unității, Eric Morrow, spune că oaspeții au afară toată distracția de care au nevoie.

„Experiența supremă te așteaptă imediat după ce deschizi ușa camerei de la care ai o priveliște uimitoare asupra Mării Caraibelor. Cu toate acestea, pentru cei care caută un fior cinematografic, hotelul pune pe ecran `Bond on the Beach`, o proiecție săptămânală a unui film 007 pe un ecran extins”, mai spune proprietarul hotelului.

Rămâne de văzut dacă dacă televizoarele din camerele de hotel scad în popularitate în industria ospitalității. Important de precizat și că acestea oferă informații despre serviciile hotelului la care ajunge oaspetele, deci este și un mijloc de promovare a unității hoteliere și a stațiunii sau localității în care acesta se află.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri